Америка карає за слабкість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Америка карає за слабкість

Казна та Політика
655
Палата представників США схвалила законопроект, який дозволяє вводити санкції проти країн, що ослабляють національні валюти. США протягом багатьох років ведуть полеміку з офіційним Пекіном, який зберігає прив'язку курсу юаня до долара, забезпечуючи перевагу китайським експортерам.
За документ проголосували 348 конгресменів, проти виступили 79 законодавців, повідомляє The New York Times. Якщо ініціативу підтримають Сенат і президент Барак Обама, влада США зможе підвищити мита на ввезення китайських товарів. З початку 2010 року обсяг імпорту з КНР до Америки досяг 300 млрд доларів.
Це "попереджувальний постріл" у бік Китаю, заявив агентству MarketWatch Роберт Скотт, головний економіст Інституту економічної політики у Вашингтоні. За його словами, якщо Пекін не відреагує на законопроект, то США підуть на круті заходи - наприклад, на введення 25-процентних мит на весь китайський імпорт.
Введення торгівельних санкцій з боку США порушить правила Світової організації торгівлі, передає агентство "Синьхуа" реакцію офіційного Пекіна. Представник Міністерства торгівлі Китаю Яо Цзянь запевняє, що Китай ніколи не занижував обмінний курс юаня, щоб отримати конкурентні переваги. "США не може використовувати свій дефіцит торгівлі з Китаєм як привід для протекціоністських заходів", - вважає китайський чиновник. А тиждень тому китайський прем'єр Вень Цзябао попереджав, що значне подорожчання юаня, на якому наполягає Америка, може дестабілізувати світовий валютний ринок.
Враховуючи масштаби золотовалютних резервів Китаю, значна частина яких припадає на долари і державні казначейські облігації США, і обсяги китайського імпорту в США, можна передбачити, що для покриття дефіциту бюджету влада Китаю буде готова реалізувати свої погрози продажу частини золотовалютних резервів, передбачає віце-президент Першого республіканського банку Дмитро Ємелін. "Надмірний тиск на Китай і введення санкцій замість переговорів, можуть спровокувати зворотну реакцію, наслідки такого кроку будуть негативні не лише для обох сторін, вони позначаться на світовій економіці в цілому", - говорить фінансист BFM.ru.
Китайська політика слабкого юаня і супутній їй перекіс торгівельного балансу США можуть коштувати економіці США 1,4 млн робочих місць в найближчі декілька років, заявляв раніше нобелівський лауреат Пол Кругман. Зараз американське безробіття оцінюється в 9,6%. За останніми оцінками Інституту економічної політики, потік дешевого китайського імпорту спровокує скорочення понад 500 тисяч робочих місць в США вже в 2010 році.
Ефект протекціоністського законопроекту неоднозначний. Якщо американським політикам удасться переконати Пекін зміцнити юань, це підвищить конкурентоспроможність американських товарів, але негативно позначиться на низці галузей економіки США. За даними NY Times, представники торгівельних мереж і структури, що обслуговують торгівельний сектор, виступили проти законопроекту. Американська торгівельна палата в Китаї також не підтримує санкції. На думку її експертів, законопроект поставить під загрозу тисячі вже існуючих робочих місць в США, пов'язаних з обслуговуванням американо-китайської торгівельної діяльності.
І США, і Китай - члени СОТ, і створення подібних бар'єрів неминуче призведе до розглядів у рамках торгівельної організації, говорить BFM.ru начальник аналітичного відділу Forex Club Андрій Діргін. "Боюсь, рішення буде не на користь Вашингтона. Ініціатива Конгресу носить популістський характер на тлі проміжних виборів і навряд чи закінчиться введенням серйозних санкцій, тим більше що Китай, що узяв курс на зростання внутрішнього попиту, проводитиме політику ревальвації юаня, щоб зміцни купівельну спроможність китайців", - міркує аналітик.
Потенційно, законопроект, чия основна мета - Китай, дозволить США вводити санкції по відношенню до інших країн, яких американські чиновники запідозрять в заниженні курсу національних валют. Зараз це практикують багато країни-експортерів Південно-Східної Азії. "Поки розмір їхніх економік невеликий і не привертає пильної уваги з боку США", - говорить Олексій Діргін.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас