Нацбанк може підвищити облікову ставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк може підвищити облікову ставку

Кредит&Депозит
1782
До кінця року Національний банк може підвищити облікову ставку, оскільки зараз вона вже не перекриває рівень інфляції. Втім, якихось різких змін в грошово-кредитній політиці, судячи з заяв першого заступника голови НБУ Сергія Арбузова, поки не передбачається.
Перший заступник голови Нацбанку Сергій Арбузов повідомив, що облікова ставка НБУ має бути на мінімальному, але позитивному відносно прогнозованої інфляції рівні. "З одного боку, це даватиме ринку відповідні орієнтири щодо зменшення вартості ресурсів в унісон із скороченням інфляційного тиску. З іншого - це не стимулюватиме зниження вартості коштів нижче того рівня, який буде нецікавим для вкладників", - заявив чиновник.
За його словами, в умовах поліпшення макроекономічної ситуації і повернення вкладів у банківську систему процентні важелі грошово-кредитного регулювання треба направляти на зниження вартості кредитних ресурсів. "Конкретне значення облікової ставки визначатиметься виходячи з ситуації, що складається у відповідний період в економіці і на грошово-кредитному ринку, а також виходячи з прогнозу її подальшого розвитку", - додав перший заступник голови НБУ.
Експерти і учасники ринку відзначають, що ця заява нещодавно призначеного першого заступника Володимира Стельмаха свідчить про те, що чиновник має намір дотримуватися раніше наміченої регулятором лінії і міняти нічого не збирається. "З приводу облікової ставки Сергій Арбузов висловився дуже акуратно, він не робив жодних різких заяв. Це вселяє надію, що ніяких несподіваних змін в грошово-кредитній політиці Нацбанку не буде", - сказав член правління великого банку.
До останнього часу облікова ставка НБУ не робила значного впливу на монетарну політику. "Це більшою мірою декларативний індикатор. Нацбанку зараз складно реально впливати на рівень процентних ставок, за якими банки кредитують бізнес", - говорить аналітик компанії Concorde Capital Микита Михайличенко.
Облікова ставка не впливає на грошовий ринок, і до неї не прив'язані жодні важливі для фінансового ринку показники. "Дієвим інструментом (впливу на процентні ставки) зараз є продаж депозитних сертифікатів і норми резервування", - відзначила аналітик "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач. Вона прогнозує, що в довгостроковому періоді облікова ставка підсилить свій вплив на грошово-кредитний ринок, бо ця умова прописана в останній версії програми співпраці України і МВФ.
Зараз облікова ставка - 7,75% - нижче очікуваної і поточної інфляції. Прогнозований НБУ рівень інфляції в 2010 р. - 10,5%, поточний - 8,3%. І думки експертів про те, чи НБУ підвищуватиме облікову ставку до кінця року, розділилися. "Хоча рівень інфляції до кінця року може досягти 12-13%, сумнівно, що Нацбанк підвищуватиме свою облікову ставку, принаймні в найближчі декілька місяців. Адже впродовж літа регулятор ставку наполегливо знижував", - відзначила Головач.
На її думку, облікова ставка в даний момент в основному є індикатором для процентних ставок по депозитах, і підвищувати її найближчим часом не доцільно.
Впродовж літа 2010 р. регулятор тричі знижував облікову ставку. В цілому ставка знизилася з 10,25% до 7,75%. Заступник голови правління, казначей "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Дмитро Золотько вважає, що облікова ставка відображає не стільки прогноз інфляції, скільки її бажаний рівень. "Нацбанк дає свого роду сигнали ринку, вказуючи можливий напрям руху вартості грошей", - вважає банкір. А Михайличенко не відкидає, що облікова ставка буде підвищена, якщо рівень інфляції продовжить зростати.
Як відзначають експерти, сьогодні ставки НБУ по залученню коштів з банківського ринку через депозитні сертифікати разюче відрізняються від облікової, доступ до рефінансування обмежений, а його вартість значно перевищує рівень облікової ставки.
На думку Золотька, аби рівень облікової ставки робив помітний вплив на грошовий ринок, необхідно на порядок збільшити обсяг операцій НБУ на відкритому ринку і в рази знизити спред між ставками залучення і розміщення ресурсів НБУ. "Якщо ставки рефінансування будуть прив'язані до облікової, її зміна вмить зрушить всю криву прибутковості - як по депозитах, так і по кредитах", - відзначив банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас