Валютні рахунки за кордоном відкриються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні рахунки за кордоном відкриються

Валюта
880
З такою ж пропозицією виступає Держкомпідприємництва. Експерти побоюються, що це призведе до відпливу капіталу з країни. У 1993 р. тодішній прем'єр-міністр Леонід Кучма підписав декрет Кабінету міністрів "Про систему валютного регулювання і валютного контролю". Декрет регламентує діяльність фізичних і юридичних осіб у валютній сфері і по теперішній час. Декрет встановлює режим здійснення валютних операцій лише на території України.
"На практиці неможливо проконтролювати, чи порушує фізособа правила відкриття валютних рахунків за кордоном, чи ні, - говорить аналітик BG Capital Віталій Ваврищук.- Обмеження, передбачені декретом, завжди були і залишаються недієвими".
На думку начальника управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Еріка Наймана, будь-яка людина повинна мати право відкривати рахунки за кордоном для збереження своїх грошових коштів. А такий анахронізм, як заборона на валютні рахунки за кордоном, говорить хіба що про інертність розвитку політико-економічного життя України.
В квітні 2007 р. Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №3043, що передбачає дозвіл фізособам вивозити з країни готівкові кошти без будь-яких обмежень. Крім того, резиденти України могли б без обмежень відкривати рахунки в інвалюті в банках, розташованих на території країн - учасниць Організації економічного співробітництва і розвитку або країн - учасниць FATF.
Але даний законопроект пішов на доопрацювання. "Судячи з усього, не було політичних стимулів для реалізації цього питання і до того ж влада чекала змін в економічній ситуації (тобто ослаблення кризових явищ)",- передбачає директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін.
Нещодавно Кабмін з Держкомпідприємництва практично в один голос заговорили про скасування обмежень на відкриття валютних рахунків за кордоном , просуваючи прийняття законопроекту №3043 у другому читанні.
За словами директора Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігоря Бураковського, для населення даний законопроект ситуацію не змінить, а ось відплив капіталу простимулює, внаслідок чого сальдо платіжного балансу може погіршитись.
"Великі компанії можуть виводити капітал за кордон і класти його на депозити в іноземних банках", - прогнозує президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. На його думку, введення податку на доходи фізосіб від банківських депозитів (у розмірі 5%), що передбачено проектом Податкового кодексу, ще більше прискорить відплив капіталу за кордон.
Втім, не всі експерти банківського ринку вважають, що зняття обмежень тут же призведе до відпливу капіталу. "Зняття обмежень зараз навряд чи зробить особливий вплив на відплив капіталу, оскільки ставки по депозитах в українських банках, хоч і знижуються, але все-таки перевищують ставки в іноземних банках", - говорить начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банка (Україна)" .
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас