Міненерго - за участь "Нафтогазу України" у нафтових аукціонах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міненерго - за участь "Нафтогазу України" у нафтових аукціонах

Енергетика
187
Міністерство палива та енергетики України вважає доцільною участь Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" в закупівлі нафти на біржових аукціонах.
Згідно із запискою пояснення до законопроекту "Про особливості здійснення закупівель за державні кошти нафти і нафтопродуктів сирих", опублікованій на веб-сайті міністерства, "Нафтогазу України" також доцільно брати участь у закупівлях нафтопродуктів як імпортного, так і українського виробництва, для подальшого задоволення попиту оптового ринку моторних палив.
В записці пояснення вказано, що вихід "Нафтогазу України" на ринок нафтопродуктів країни необхідний у зв'язку з його слабкою захищеністю, загрозою встановлення економічно необґрунтованих цін на ньому, участь в закупівлях необхідна для завантаження виробничих потужностей, що перебувають у держвласності.
В записці, зокрема, говориться, що обсяги видобутку нафтової сировини в Україні незначні і складають не більше 15% потреб економіки України.
Крім цього, падає переробка сировини, зокрема, в 2009 році вітчизняні заводи переробили близько 11,5 млн тонн нафтової сировини, що майже в два рази менше, ніж в 2004 році, і це призвело до того, що частка імпортованих нафтопродуктів в об'ємі загального вжитку в минулого року склала майже 40%.
Крім цього, вказано, що фактично більше 90% вітчизняних нафтопродуктів в 2009 році вироблено "трьома провідними виробниками недержавної форми власності".
За висновками міністерства, участь "Нафтогазу України" в роботі паливного ринку дозволить уряду України стабілізувати його, почати заходи щодо відродження існуючих нафтопереробних потужностей, прискорити їх модернізацію, сформувати державну мережу АЗС, уникнути цінових обурень через сезонне зростання попиту, або змов учасників ринку.
В теперішній час в Україні діє п'ять нафтопереробних заводів і Шебелінський газопереробний завод (ГПЗ, Харківська обл.).
Основні об'єми нафти заводи, окрім ГПЗ, переважно імпортують цз Росії, окрім цього НПЗ в даний час не задовольняють внутрішній попит на нафтопродукти, таким чином, ринок наповнюється імпортними бензинами і дизельним паливом, зокрема, з Литви, Білорусі.
За даними консалтингової групи "А-95" (Київ), в Україні баланс (сукупність виробництва, імпорту і експорту) бензинів в 2009 році скоротився на 10,7% в порівнянні з 2008 роком - до 4,24 млн тонн, дизельного палива - на 17,6%, до 4,36 млн тонн.
За інформацією групи, частка імпорту в балансі бензинів знизилася з 42,9% в 2008 році до 35,82% в 2009 році, частка імпортного дизпалива в 2009 році склала 42,8%, тоді як в 2008 році - 55,7%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас