"Ъ": Священики зібрались у депутати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Священики зібрались у депутати

2481
Одеська обласна організація Партії регіонів (ПР) затвердила список кандидатів в депутати від ПР до Одеської облради. Очолив його митрополит Одеський та Ізмаїльський УПЦ МП Агафангел (Саввін). Під час нещодавньої президентської кампанії він закликав прихожан Одеської єпархії голосувати за Віктора Януковича.
"Митрополит підтримував нас, коли ми були в опозиції. Зараз наш моральний обов'язок підтримати його, коли ми у владі", - пояснив народний депутат Юрій Болдирєв (ПР).
Втім, секретар Одеської єпархії УПЦ МП протоієрей Андрій Новіков назвав іншу причину, що змусила митрополита Агафангела балотуватися в депутати. "Ми живемо в країні, де до цих пір не створені нормальні умови для діяльності церкви. Тому ми повинні підтримувати ті сили, які піклуються про канонічне православ'я. Партія регіонів в даному випадку - це мейнстрім", - заявив протоієрей. Залучити до виборів священиків вирішили і націоналісти.
На засіданні вінницької обласної партійної конференції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" йти другим номером за списком у Вінницьку облраду було запропоновано єпископові Вінницькому і Брацлавському УПЦ КП Онуфрію (Хавруку), до районних рад Вінницької області - ще 15 священикам УПЦ КП. За словами заступника голови "Свободи" Андрія Мохника, таким чином Всеукраїнське об'єднання має намір протистояти "духовній експансії", яку Росія здійснює через "московську церкву" - УПЦ МП. "Наша мета - створення єдиної помісної української православної церкви, і якщо наші товариші у Вінниці знаходять спільну мову із Київським патріархатом, то ми це лише вітаємо", - зазначив Мохник.
Втім, єпископ Онуфрій поки що не вирішив, чи приймати йому пропозицію "Свободи". "Йому треба подумати, проте якщо він прийме пропозицію, то ми зможемо це зрозуміти, оскільки саме у Вінницькій області в УПЦ КП виникла складна ситуація - влада до нас не прислухається. Вочевидь, владика, не бачачи іншої можливості допомогти нашій церкві, може погодитися стати депутатом, оскільки з думкою депутата доводиться рахуватись більше, ніж з думкою єпископа. Хоча, звичайно, це екстраординарний випадок: якби у нас була демократична влада, то у священиків не було б потреби йти в депутати", - говорить глава інформаційно-видавничого відділу УПЦ КП єпископ Євстратій (Зірка).
Бажання політичних партій включити до своїх списків священиків виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін пояснює бажанням привернути на свій бік якомога більше віруючих виборців. "В Україні вже багато років церква має найбільший рівень довіри громадян в порівнянні з іншими суспільними інститутами, включаючи органи влади, - заявив пан Васін.- Але такий хід на практиці може зашкодити обом сторонам: одні навряд чи отримають очікувані голоси, інші ризикують втратити довіру своєї пастви унаслідок політизації церкви, яка є перш за все духовною організацією".
Схожої думки дотримується директор Інституту імені Горшеніна Володимир Фесенко. На його думку, надмірне заполітизовування церкви призведе до ще більшого розколу в суспільстві. "Звичайно, Агафангел - реальна політична фігура в Одеській області і духовний активіст партії, а 'Свобода' очікувано підтримує Київський патріархат, але священнослужителям краще утриматися від політичної діяльності, оскільки це явно не сприяє діалогу між двома найбільшими православними групами в Україні", - заявив Фесенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас