"Сірі" мобілки відключати не будуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Сірі" мобілки відключати не будуть

2964
Ідея заборонити мобільні телефони, занесені до чорного списку, виявилася "лише страшилкою", яка обійшлася мобільним операторам в кругленьку суму, пише "Комсомольська правда в Україні".
"Ми, напевно, так і не прийдемо до того, що незаконно ввезені телефони відключатимуть", - заявив Інтерфаксу голова Національної комісії з регулювання зв'язку Володимир Олійник.
Замість заборони НКРС вирішила повернутися до вже перевіреного методу боротьби із контрабандою - спеціальних наклейок, якими маркуватимуться легальні мобільники.
За даними видання, відомство вже погодило проект такої постанови з урядом.
Водночас, як підрахувало видання, гроші, витрачені на створення бази даних кодів IMEI, виявилися доки замороженими, а устаткування, куплене операторами, простоює без діла.
"На створення бази не було витрачено ні копійки бюджетних коштів", - розповів газета директор Українського державного центру радіочастот Павло Слободянюк. Він повідомив, що всі роботи проводилися за рахунок господарської діяльності підприємства.
Суму він не назвав, пославшись на комерційну таємницю, проте представник одного з мобільних операторів сказав, що на закупівлю устаткування, необхідного для відстежування і відключення сірих телефонів, компанією було витрачено близько мільярда доларів.
В той же час, КП в Україні зазначає, що якщо відповідний закон ухвалять, то цю базу даних і устаткування можна буде використовувати для відключення крадених телефонів.
"З технічної точки зору, вже всі оператори, окрім одного, готові відключати устаткування", - сказав прес-секретар компанії Київстар Сергій Товстенко-Забелін, відзначивши, що сьогодні оператори можуть відключати вкрадені телефони лише за рішенням суду.
Між тим фахівець визнає, що база даних УДЦР зіграла свою роль в зменшенні контрабанди - за минулий рік кількість легально ввезених до країни телефонів зросла у декілька разів.
Нагадаємо, початку року в НКРС заявляли, що в лютому 2010 року оператори мобільного зв'язку України припинять обслуговування близько 100 тисяч мобільних телефонів.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас