"Ъ": У 2011 році "Нафтогаз" хоче купити у "Газпрому" менше запланованого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": У 2011 році "Нафтогаз" хоче купити у "Газпрому" менше запланованого

Енергетика
361
Заступник глави правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв повідомив, що Україна веде переговори про можливість зміни обсягів постачань російського газу. Він підкреслив, що ця можливість передбачена умовами угоди про постачання газу. За словами джерела в "Газпромі", в серпні сторони домовилися, що наступного року Україна купить 41 млрд замість 55 млрд кубометрів газу, передбачених договором. А цього року, за даними співбесідника, Україна купить 33-35 млрд замість 27 млрд кубометрів, які планував придбати уряд Юлії Тимошенко.
"Ми фактично вже домовилися про зниження об'ємів закупівлі, тепер йдеться лише про те, аби документально закріпити ці домовленості", - сказав співрозмовник. Як заявляють в Мінпаленерго, необхідність зменшення об'ємів постачань газу пов'язана з тим, що в Україні накопичені рекордні запаси палива в підземних газосховищах - 27 млрд кубометрів при необхідних для проходження опалювального сезону 20-22 млрд кубометрах. А в прес-службі швейцарського газового трейдера RosUkrEnergo (RUE) говорять, що наступного року компанія планує продати 12 млрд кубометрів газу, які вона відсудила в Стокгольмському арбітражному суді влітку цього року.
Апеляційний суд Києва відхилив скаргу НАК "Нафтогаз України" на рішення Шевченківського районного суду Києва у справі RUE. Як вказується у визначенні апеляційного суду, ним "виданий дозвіл на виконання рішення Арбітражного інституту Торговельної палати міста Стокгольма". "Швидше за все, ще до кінця року справа дійде до Верховного суду, і в результаті RosUkrEnergo отримає право продати свій газ вже в січні", - вважає управляючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов.
Стокгольмський арбітражний суд 8 червня зобов'язав "Нафтогаз" повернути RUE 11 млрд кубометрів газу, а також передати компанії 1,1 млрд кубометрів газу як компенсацію. Конфлікт за спірні об'єми палива між компаніями виник на початку 2009 року. Тоді "Нафтогаз" забрав зі сховищ 11 млрд кубометрів газу, що належав RUE. Підставою для цього стало право вимоги з трейдера боргу у розмірі $1,7 млрд, яке "Нафтогазу" переуступав "Газпром".
Однак, як стверджують в RUE, відбір газу в рахунок боргу не був оформлений юридично. Після зміни влади в Україні Стокгольмський арбітражний суд розглянув позов RUE і зобов'язав НАК повернути компанії газ із врахуванням пені. В середині липня поточного року RUE почала процес підтвердження цього рішення в українських судах.
Начальник аналітичного відділу ДІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн вважає, що зниження об'ємів закупівлі природного газу наступного року не дозволить "Нафтогазу" ставити питання про перегляд формули ціни газу в угоді з "Газпромом".
"Єдина умова перегляду формули, яку ставив 'Газпром', - збільшення закупівлі природного газу. Можна сказати, через те, що НАК програла суд швейцарському посередникові, виконати цю умову найближчим часом буде неможливо", - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.
Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що Україна планує переглянути формулу ціни газу в міжурядових угодах, аби знизити вартість палива на третину. Натомість "Нафтогаз" обіцяв збільшити закупівлі в "Газпрому" і створити з ним СП на вигідних для російської монополії умовах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас