"Ъ": Центральний апарат НБУ буде погоджувати призначення у невеликих банках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Центральний апарат НБУ буде погоджувати призначення у невеликих банках

556
Національний банк розіслав банкам лист №41-117/4586-16711, повідомивши про обов'язкове проходження з 1 жовтня головами правлінь і головними бухгалтерами всіх банків кваліфікації в центральному апараті (ЦА) НБУ.
"Рішення про узгодження кандидатів на посаді голови правління і головного бухгалтера банку по всіх банках України приймається комісією Національного банку з питань нагляду і регулювання діяльності банків", - цитує документ агентство "Інтерфакс-Україна".
До цього часу лише топ-менеджмент банків I і II груп, а також банків Київської області проходив узгодження в ЦА, інші банки - III і IV груп - в територіальних управліннях НБУ. Зміни торкнуться 56 регіональних установ. На думку експертів, НБУ прийняв таке рішення, сподіваючись поліпшити якість менеджменту невеликих установ.
"В умовах, коли відбувається заміна старої команди банкірів на молодих, які мало що розуміють, тестування в ЦА змусить їх серйозніше підходити до роботи", - вважає акціонер Асвіо-банку, колишній тимчасовий адміністратор банку "Володимирський" Анатолій Дробязко. Співробітники нагляду раніше заявляли, що проблеми в малих банках пов'язані з некваліфікованим менеджментом, який вони мають намір змінити. Таким чином, НБУ завершує реформу банківського нагляду, почату колишнім главою дирекції із банківського регулювання і нагляду Олександром Киреєвим. Банкіри відзначають, що принципово в їх роботі нічого не зміниться, оскільки записані в законі вимоги до кандидатів залишилися колишніми.
"Останні два роки територіальні управління, по суті, лише збирали документи і пересилали їх до Києва, а затвердження проходили в центральному апараті", - говорить голова наглядової ради одного з невеликих банків.
Він сумнівається, що повна передача повноважень із затвердження менеджерів поліпшить адміністрування в банках: "Рішення про виведення активів приймають акціонери банку, а не менеджмент. Завдання менеджера - переконати акціонера не знищувати банк у важкій ситуації і не дати йому порушити норматив видачі кредиту в одні руки. І все одно менеджер - лише найманий співробітник".
Дробязко вважає, що поліпшити кваліфікацію менеджерів банків можна за допомогою введення регулярних іспитів. "Наприклад, в Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку торговці щорічно проходять іспити, а не тестування, як в НБУ. Крім того, Нацбанк міг би удосконалити підготовку менеджерів різних спеціалізацій, починаючи з ризиків і закінчуючи казначейством, і задіяти свою наукову базу у Львові і Сумах", - заявляє банкір.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас