Вищих держчиновників потрібно штрафувати за агітацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вищих держчиновників потрібно штрафувати за агітацію

Казна та Політика
251
Верховній Раді України пропонують на законодавчому рівні заборонити вищим посадовим особам держави брати участь в передвиборній агітації і ввести за це кримінальну відповідальність. Така норма міститься в зареєстрованому сьогодні, 29 вересня, проекті Закону щодо недопущення впливу Партії регіонів і інших провладних політичних сил на виборчий процес.
Як повідомили "Главреду" в прес-службі партії "Фронт змін", автор законопроекту, народний депутат України від НУ-НС Арсеній Яценюк вказує на непоодинокі випадки, коли вищі посадові особи дозволяють собі під час робочих поїздок в своїх виступах відкрито агітувати за кандидатів на місцевих виборах.
"Прикладом цього може бути випадок, який стався 23 вересня цього року під час робочої поїздки до Одеси глави уряду, який в своїх виступах відверто спонукав підтримати на виборах ще не зареєстрованого кандидата на посаду міської голови - члена Партії регіонів", - відзначив він.
Виходячи з цього, Яценюк вимагає заборонити високопосадовцям здійснювати незаконну агітацію і прямий або опосередкований вплив на кандидатів, які беруть участь в місцевих виборах. Він наполягає на введенні за це кримінальної відповідальності у вигляді штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на термін від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін від 2 до 3 років.
До посадових осіб органів влади законопроектом віднесений Президент України, глава Верховної Ради і його заступники, прем'єр-міністр, інші члени Кабінету Міністрів і їх заступники, голова Служби безпеки України, Генеральний прокурор, глави Національного банку і Рахункової палати, Верховної Ради і Ради міністрів Криму.
Крім того, Яценюк вимагає ввести підстави для скасування рішення про реєстрацію кандидата на місцевих виборах протягом 24 годин з моменту встановлення факту проведення агітації за нього посадовими особами органів влади.
Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович своїм указом від 16 вересня заборонив без дозволу використовувати своє ім'я і зображення в передвиборній агітації.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас