Поляки визнали свою провину в загибелі Качиньського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поляки визнали свою провину в загибелі Качиньського

18066
Польська слідча комісія не знайшла провини росіян в катастрофі Ту-154 під Смоленськом.
Варшава взяла на себе практично всю відповідальність за загибель 10 квітня в авіакатастрофі під Смоленськом більшої частини керівництва Польщі (загинули 96 осіб, у тому числі президента Лех Качиньський з дружиною). Глава польської урядової комісії з розслідування причин падіння Ту-154, авіаційний експерт Едмунд Кліх заявив, що причиною трагедії були більше десятка різних чинників, серед яких, - недоліки в навчанні пілотів, недостатня підготовка повітряного судна до польоту і небажання екіпажу у важких погодних умовах дотримуватися встановлених інструкцій. "Спроба пілотів приземлитися в умовах густого туману була абсолютно ірраціональна", - цитують Кліха польські ЗМІ.
Провина польської сторони викладена в документі, який обговорювався на засіданні Ради нацбезпеки Польщі. Підсумком засідання стала рекомендація заборони спільних польотів президента, прем'єра і голів обох палат парламенту, мовляв, оскільки ніхто не може бути застрахований від помилки пілотів.
Таким чином, трагедія під Смоленськом не стала перешкодою на шляху до нормалізації двосторонніх відносин між Москвою і Варшавою, що обговорювалося після перемоги на президентських виборах Броніслава Коморовського. Хоча раніше в Польщі обговорювалася версія, що в авіакатастрофі винні російські диспетчери.
Але висновки комісії Кліха можуть призвести до нових внутрішньополітичних спорів. Брат загиблого президента Ярослав Качиньський вважає, що велика частина провини лежить на польському уряді на чолі з соратником Коморовського Дональдом Туском. Уряд свого часу відмовився купувати для лідера країни новий літак, а сучасні боїнги або аеробуси легко сідають в умовах щільного туману.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас