Fitch відзначає ознаки стабілізації якості кредитних портфелів українських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch відзначає ознаки стабілізації якості кредитних портфелів українських банків

Кредит&Депозит
284
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings відзначає ознаки стабілізації якості кредитних портфелів українських банків.
Про це в коментарі агентству УНІАН повідомила директор банківської аналітичної групи Fitch Ratings Ольга Ігнатьєва.
За її словами, на сьогоднішній день можна стверджувати, що пік динаміки погіршення кредитного портфеля українські банки вже пройшли.
Ігнатьєва відзначила, що дане поліпшення ситуації стало можливим на тлі деякої стабілізації макроекономічної ситуації в країні і зменшення фінансової волатильності, а також завдяки відсутності різких коливань обмінного курсу.
В той же час, за словами експерта, на думку Fitch, рівень проблемної заборгованості залишається дуже високим: станом на кінець першого півріччя поточного року Fitch оцінює середній рівень проблемних кредитів, включаючи реструктуризовані кредити, в 50% від загального обсягу.
"Це є серйозною проблемою банківського сектора України; це один з чинників, який стримує стабільне функціонування банківської системи в цілому, обмежує її участь у фінансуванні економіки. Для вирішення даної проблеми і відновлення активності банки потребують значного додаткового капіталу, який дозволить їм компенсувати втрати по кредитах і створити платформу для відновлення кредитування", - сказала Ігнатьєва.
Також вона повідомила, що подальша динаміка якості активів залежатиме від стійкості тенденцій економічної і фінансової стабілізації, що намітилися, а також від ефективності роботи банків з проблемною заборгованістю, що зумовить її рівень в кредитних портфелях банків в найближчому майбутньому, а також вплине на потенційний розмір збитків.
Що стосується ситуації з ліквідністю в банківському секторі України, то, як відзначила Ігнатьєва, даний показник помітно покращав до кінця першого півріччя 2010 року у зв'язку з відновленням припливу грошових коштів населення і юридичних осіб, а також з врахуванням обмеженої активності банків у сфері кредитування. "Окрім вирішення проблем з якістю активів, як було відмічено раніше, стримуючим чинником в кредитуванні є відсутність середньо- і довгострокових джерел фондування, оскільки кошти клієнтів, як правило, є короткостроковим і нестійким фінансовим ресурсом, а доступ до ринків капіталу поки залишається обмеженим", - підкреслила Ігнатьєва.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас