Зима-2010-11: замерзнемо чи виживемо? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зима-2010-11: замерзнемо чи виживемо?

Енергетика
12241
Прогноз польських учених викликав фурор світового масштабу: в Європу приходить зима, якої не було останні 1000 років. А "винен" у всьому Гольфстрім, сила якого слабшає через аварію в Мексиканській затоці. Якщо тепла течія повністю вичерпається, Європу чекає новий льодовиковий період, загрожують польські метеорологи. Але це - питання майбутнього. Ми ж спробуємо розібратися, як нам належить пережити обіцяну сувору зиму нинішнього сезону.
Будинок без паспорта
Новини з комунального фронту напередодні опалювального сезону приходять доволі суперечливі. З одного боку, міністр ЖКГ Юрій Хиврич рапортує про досить високу готовність до зими всіх підвідомчих йому структур і організацій. Це притому, що початок опалювального сезону через ранні холоди, швидше за все, зміститься на два тижні.
За словами міністра, водопровідні мережі готові на 99%, каналізаційні - на всі 100%. Не страшні холоди школам, дитсадкам і лікарням - за даними Хиврича, до 1 жовтня (передбачуваного початку опалювального сезону) всі вони без винятку будуть готові. Така ж інформація і щодо житлових будинків - їх в країні понад 200 тис. Зараз Державна житлово-комунальна інспекція видає кожному будинку спеціальний паспорт готовності до опалювального сезону. У документі відбиті стан опалювальних приладів і систем, мереж на введенні в будинок, системи опалювання в самому будинку і теплоізоляції усередині будинку та ін. Знайшлися неполадки - паспорт не видається, терміново знаходяться гроші і робиться ремонт. Так от, такі паспорти отримали переважна більшість житлових будинків по країні. "Відстаючими" регіонами міністр назвав Київ і Севастополь. У столиці "безпаспортних" декілька сотень будинків, в Севастополі - трохи більше сотні.
- Теоретично, поки будинок без паспорта, його мешканці мають всі шанси бути не підключеними до системи опалювання скільки завгодно довго, - прокоментував експерт з житлово-комунального сектору Всеукраїнської асоціації захисту прав споживачів Роман Сірих. - Але на практиці це малоймовірно: напередодні виборів влада зроблять все, щоб не провокувати ремствування серед людей.
Щеплення не підходить?
"Український центр грипу і ОРЗ" прогнозує: цієї зими нас коситимуть віруси відразу декількох типів: А, В, а також вже добре всім відосий А/n1h1. Якщо сезон виявиться-таки дуже холодним, шанси перехворіти є у кожного третього жителя країни, попереджають вірусологи. В "Центрі грипу" рекомендують щепитися, але тут же повідомляють, що вакцини, яка могла б захистити від всього грипозного "букета", у медиків ще нема - вона перебуває на перереєстрації.
- Якщо вакцина, за заведеною у нас сумною традицією, з'явиться на порозі, а тим більше - в самий розпал епідемії, від неї буде мало толку. Щепитися треба заздалегідь, щоб виробився імунітет, - нагадує кандидат медичних наук Олександра Щербакова. - "Запізніле щеплення", може, навпаки, сильно ослабити організм.
Бережись!
Дуже холодна зима може виявитися роковою для сотень тисяч українців, попереджають медики. З досвіду минулого сезону вони зробили висновки: найуразливішими виявилися жителі мегаполісів - серед них зафіксована рекордна кількість людей, які страждають на холодову алергією. Лікарі виділяють такі групи ризику:
- люди похилого віку і маленькі (до 3 років) діти - у них порушений теплообмін, вони легко можуть замерзнути;
- люди з хворою серцево-судинною системою (через звуження і спазму судин на холоді зростає ризик стенокардії та інфаркту);
- люди зі слабким імунітетом: які перенесли важку операцію, радикальну терапію, тривалу хворобу, глибокий психологічний стрес (вони гостріше відчувають переохолодження і мають всі шанси "підхопити" інфекцію).
- Таким людям не можна з'являтися на морозі нижче 7-10 градусів, не прийнявши антигістамінних препаратів, - пояснює київський лікар-терапевт Валентина Мосійчук.
Газовий капкан
Але є й інша сторона медалі. Той же Ю. Хиврич повідомляє про колосальні борги за енергоносії підприємств теплокомуненерго. До середини вересня комунальники не змогли розрахуватися з ДК "Газ України" навіть за газ, спожитий в сезоні 2009-2010 рр., - сума боргів перевищує 2 млрд грн. Ще близько 2 млрд грн. "повисли" як борг аж за позаминулий сезон. "Газ України" укотре погрожує припинити подачу газу боржникам в повному обсязі. Міністр Хиврич обіцяє звільняти керівників, які не можуть забезпечити рівень розрахунків хоч би вище 50%. А прем'єр Микола Азаров, що охарактеризував галузь ЖКГ як розвалену, вимагає, проте, від всіх підприємств повного погашення боргів за газ не пізніше кінця року.
Чим це загрожує українцям, які, до речі, здебільшого справно платять за житлово-комунальні послуги? Ледь живими батареями, відсутністю гарячої води в кранах. А при настанні "стійкого мінуса" за вікном - "суворою" підбадьорливою температурою в квартирі, яка недотягує до нормативу цілих 5-10 градусів. Про те, як боротися з комунальними підприємствами, що недобросовісно виконують свої обов'язки, "АІФ" вже розповідав не раз. Не кожен з нас завтра побіжить до суду боротися з недбалим жеком. Значить, щоб не замерзнути остаточно, народ масово потягнеться до калориферів.
- Законодавство забороняє споживачам перевищувати навантаження електромереж, встановлене будівельними нормами, - пояснили нам в прес-службі "Київенерго". - Наприклад, мережі в центрі міста були прокладені в післявоєнні роки - їх навантаження не повинне перевищувати 2,5 кВт на одну квартиру. А сучасні побутові прилади, техніка, передбачають навантаження в 5, а то і в 10-15 кВт. Вирішення питання одне: збільшення навантаження на весь будинок, а не на окрему квартиру. Для цього балансоутримувач будівлі повинен звернутися до енергетиків.
Доки жеки і кооперативи роздумуватимуть над таким завданням, мешканці розставлять в кожній кімнаті по калориферу. Мережі "заіскряться" від перенапруження, почнуться аварійні відключення електроенергії. Це – ще не так страшно. Набагато страшніше - пожежі. За даними МНС, статистика пожеж в житлових приміщеннях в період морозів зростає на 25-30%.
Автобуси накажуть довго стояти
Холодна зима може в буквальному розумінні вибити з колії транспортників, передрікають експерти. Це красномовно продемонстрували морозні сезони минулих років. Депо і гаражі, де стоїть комунальний пасажирський транспорт, в переважній більшості своєму не опалюються, комерційний автотранспорт (маршрутки) - і зовсім ночують цілий рік просто неба.
- Перший же морозний день українські автобуси і маршрутні таксі, швидше за все, зустрінуть без пасажирів, - розповідає експерт Костянтин Заглада. - Їх паливо - солярка і мазут - застигає при низьких температурах. А якщо врахувати стан транспорту, стане зрозуміло: "привести до тями" таку машину непросто. Муніципальний пересувний склад на 82% застарілий, потребує постійного ремонту. Технічний стан маршруток і зовсім ніхто не оцінював. Залишається сподіватися, що морози будуть несильними. Або - недовго.
Альтернатива - залізничний транспорт - не боїться ні морозів, ні снігових заметів. Але теж не може всім поголовно пасажирам гарантувати комфортну їзду. В "Укрзалізниці" кажуть: пасажирські перевезення збиткові, грошей на ремонт рухомого складу, 40% якого потребує капремонту або заміни, немає. Тому доведеться змиритися з протягами з віконних щілин, дверима купе, що не закриваються, і холодними вагонами.
"Мережева" рулетка
Прихід зими, ефектно проанонсований ЗМІ, з нетерпінням чекає українська торгівля. Минулий морозний сезон дав приголомшливі результати в багатьох її сферах. Продаж побутових опалювальних приладів і калориферів зріс в рази: за декілька холодних днів кінця січня мережі магазинів побутової техніки примудрялися виконувати місячні плани.
- Розходилося все, що так чи інакше дає або зберігає тепло, - розповідає Сергій Лялька, менеджер з продажів одного із столичних супермаркетів побутової техніки. - Люди купували застарілі, дорогі і навіть дуже дорогі моделі. Із складів "вигрібалося" все дочиста. Цікаво, що навіть коли холоди минули, ажіотаж продовжувався. Зрозуміло, в деяких мережах не забули підняти ціну (бачив, що в деяких салонах її піднімали в 2-2,5 рази). Не знаходжу нічого негожого: гріх не скористатися народною істерією.
Сьогодні провідні оператори з продажу побутової техніки на роздріб присягаються, що дефіциту недорогих нагрівальних приладів не буде. Проте, рекомендують запастися калориферами заздалегідь.
- Мережевики умисне розохочують людей, - вважає експерт Всеукраїнської асоціації споживачів Наталія Стороженко. - Морозна зима-2010 змусила багатьох витратитися на обігрівачі. Але це техніка не на один сезон. Більшість сімей, особливо з тих, що живуть в проблемних регіонах або слабо опалюваних будинках, вже запаслися нею. Проте у продавців, що побачили ємкість ринку, розгорівся вовчий апетит. Вони прагнуть повторити "подвиги" торішніх продажів. Не думаю, що це вдасться.
А ось будівельні супермаркети зараз святкують перемогу. Замети ще не виросли і невідомо, чи виростуть взагалі, а народ, добре запам'ятавши їх з минулого сезону, почав після відпусток утеплювати житло. Утеплений лінолеум, негігієнічний, але затишний ковролін, енергозберігаюча плівка для вікон, тепловідбивачі для батарей - на цю продукцію попит піднявся в середньому в півтора рази. Не сидять без роботи і компанії, що займаються обшивкою зовнішніх стін у житлових будинках. Розцінки на їхні послуги зросли в середньому на 15-20%.
Аврал в легкій промисловості: маленькі і великі підприємства і цехи вдень і вночі строчать синтепонові "пуховики" і куртки. Їх добре бере торгівля, особливо речові ринки. Цього року замовлення на пошиття перевищує торішнє в середньому на третину, розповіла нам директор одного з харківських підприємств Марина Кудінова. Люди все більше купують українське через його дешевизну і здатність довго зберігати тепло.
У свою чергу провідний менеджер столичного салону хутряного одягу Олена Чоботар переконана: і на цю недешеву продукцію настає підвищення попиту приблизно на чверть. Кінець осені - рання зима - "золотий сезон" для таких точок продажів. Націнки - а вони в сезон можуть досягати 300%! - "годують" салон цілий рік.
Що ж до продуктів харчування, то президент Союзу виробників харчової продукції України Олег Юхновський переконаний:
- Морози навряд чи можуть завдати істотної шкоди і стати причиною порожніх полиць в продовольчих магазинах. А ось відсутність адекватної державної політики, спрямованої на підтримку АПК і галузі харчової промисловості - це наш бич. Саме через це довкола тих чи інших продуктів харчування час від часу розгорається ажіотаж, саме через це селяни змушені згортати виробництво сільгосппродукції, і Україна змушена купувати за кордоном все більше і більше продуктів харчування, починаючи від картоплі і закінчуючи м'ясом і молоком. Підіть назустріч тим, хто вас годує, - і жодні природні катаклізми не будуть страшні!
Хто ще сподівається "нагрітися" на морозі
Аптеки. Масові спекуляції на масках і противірусних препаратах, які влаштували аптечні мережі в період епідемії грипу, мали, за різними оцінками, мільйонні обороти. Нинішньої зими минулого ажіотажу не очікується. Проте протизастудні, противірусні лікарські засоби і антибіотики можуть зрости в ціні ще на 15-20%. Аптекарі присягаються: дефіциту ліків не буде.
Служби таксі. За даними диспетчерських служб, негода збільшує кількість викликів на 30-40%. Морози - особливо сильні, в результаті яких погано ходитиме громадський транспорт, - піднімуть популярність таксистів до 50%, прогнозують операторів. Відповідно, зросте і їх дохід. Але це не все. Українські таксисти, учувши попит, мають намір радикально підвищувати тарифи на свої послуги - розмова про це йде вже місяць. Природно, зручнішого моменту, ніж морозна зима, для цього не знайти. За різними даними, розглядається зростання тарифів на 25-50%.
Служби доставки додому. В минулому сезоні в Росії такі служби збільшили прибуток на 20%. В Україні - на 15%.
Під рискою
Так чи буде воно - повсюдне "заледеніння" по-українськи? Директор Укргідрометцентру Микола Кульбіла зустрів пророкування польських колег з іронією:
- Про яку морозну зиму ви говорите? Тенденції, які ми спостерігаємо останніми роками, красномовні: йде постійне підвищення температур у всі сезони. Вірогідність того, що січень-2011 буде холодним - лише 10%. Вірогідність лютих морозів у лютому - 15%. В цілому взимку чекаємо мінливу погоду з температурним режимом переважно вище норми і короткочасними похолоданнями.
Світлана Голландс
За матеріалами:
АіФ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас