Екс-прем’єру Ісландії загрожує термін за нездатність уникнути кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-прем’єру Ісландії загрожує термін за нездатність уникнути кризи

Казна та Політика
366
Парламент Ісландії проголосував за те, щоб віддати під суд колишнього прем'єр-міністра Гейра Хілмара Хорде за його нездатність запобігти фінансовій кризі в країні.
Фінансова криза вибухнула в Ісландії напередодні світової, в кінці 2008 року, нагадує ВВС. На думку парламентарів, саме дії Хорде поставили країну на межу фінансового краху.
Якщо екс-прем'єр постане перед судом, то це буде світовим прецедентом суду над високопоставленим чиновником у звинуваченні в недбалому керівництві державою.
Нагадаємо, два роки тому ісландська економіка опинилася на межі краху в результаті банкрутства найбільших банків країни. Уряд був змушений націоналізувати три банки, ісландська валюта була девальвована. Восени 2008 року Ісландія попросила про допомогу МВФ, який в листопаді виділив країні $2,1 млрд. Крім того, кредит на $2,5 млрд Ісландії надали Фінляндія, Швеція, Норвегія і Данія.
Додамо, глобальна фінкриза позначилася на Ісландії сильніше, ніж на більшості інших країн світу, через залежність острова від зарубіжних позикових коштів. Економіка лише в 2009 році скоротилася на 6,5%, практично вся фінансова система була націоналізована.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас