Зростають ціни, а не якість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростають ціни, а не якість

Нерухомість
2468
Середня вартість квадратного метра в житлових комплексах або апартаментах, що претендують на елітність, на Південному березі Криму становить $3-$6 тис. за кв.м. За оцінками гравців ринку, до кінця року ціни в комплексах з хорошим місцем розташуванням можуть зрости на 10-20%.
Але щоб бути по-справжньому об'єктами класу преміум, таке житло має продаватися з набором інфраструктури і якісним сервісом, аби конкурувати з Болгарією або Туреччиною. Найпопулярнішим місцем для інвестування на Південному березі Криму є Велика Ялта. Окрім самого міста, багато елітних комплексів побудовано або будується біля невеликих селищ на околицях.
Скільки коштують дорогі апартаменти
За даними дослідження ринку нерухомості ПБК компанії "Маркет-Крим", в нинішньому році на території Великої Ялти зводилося або проектувалося понад 60 багатоповерхових об'єктів. Безпосередньо на території Ялти будувалося понад 30 з житловою площею понад 160 тис. кв.м.
"Експерти повідомляють про підготовку документації ще не менше ніж на 10 об'єктів, будівництво яких може початися ще в поточному році. Основний термін здачі комплексів, що будуються і заявлених на початок будівництва: 2010-2011 рр. (декілька з них - 2012-2013 рр.)",- відзначають аналітики "Маркет-Крим".
Анатолій Шахновський, генеральний директор ІДК "Каскад" (будує ЖК "Імператор" класу De Luxe в Лівадії), стверджує, що ціни на елітну кримську нерухомість можуть варіювати від $2,5 тис. до $15 тис., але в основному купують житло від $3 тис. до $6,5 тис. за кв.м. "В 2009 р. кількість операцій зменшилася на 40% порівняно з попередніми роками, але з цього року збільшилося на 20%. У 2009 р. спостерігався підвищений інтерес до нерухомості сегменту "бізнес" і "еліт", хоча їх вартість зменшилася лише на 20-30%. На сьогоднішній день даний сегмент також переважає, але вже в зростаючій фазі ціноутворення (до 20%)",- відзначає Шахновський.
За даними компанії "Респект Сервіс", середня вартість в готовому елітному ЖК Respect Hall (смт Кореїз, Велика Ялта") становить $6300/кв. м, а в "Вілле Олена" (Ялта) - $13 тис./кв. м. Щоб купити квартиру в ЖК "Омега" в готовій першій черзі, доведеться заплатити $7-$8 тис. за кв. м, а в неготовій - $3-$6 тис.
Елітність визначається обслуговуванням
При цьому житло преміум і De-lux класів часто позиціонується в Криму як апартаменти. "Законодавчого закріплення терміну в Україні на сьогодні не існує. Забудовники і ріелтори регіону трактують його як елітне житло з рівнем обслуговування на рівні готелю", - відзначають аналітики компанії "Маркет-Крим".
"Вдале місце розташування - головна перевага престижної ділянки з красивою природою, поряд з морем. Проте хороший проект передбачає зручне планування, підкреслене видовими характеристиками, і розвинену інфраструктуру", - відзначає Анатолій Шахновський, генеральний директор ІДК "Каскад" (будує ЖК "Імператор" класу De Luxe в Лівадії).
Тож окрім красивого вигляду якісний ЖК повинен володіти не лише близькістю до моря або до паркової зони, але обгородженою багаторівневою територією під охороною, паркінгом з розрахунку мінімум два машино-місця на квартиру, зручними під'їзними шляхами. Але якщо ці послуги майже завжди передбачаються в першій черзі будівництва, то будівництво сауни/басейну, дитячих кімнат, спортзалу й інших інфраструктурних послуг часто відкладається на пізніший час.
"Основна проблема відсутності справді преміумних об'єктів в Криму пов'язана з незнанням технологій створення таких об'єктів як в плані будівництва, так і подальшого управління. Саме житло класу преміум - це готель рівня 5 зірок з відповідним сервісом і якістю будівництва. Такий об'єкт після завершення повинен відразу "жити", тобто оселившись в такий об'єкт, людина має отримати повноцінний сервіс і не займатися переробленням, ремонтом", - відзначає Олександр Попов, директор проектної групи "Архиматика".
Але, за спостереженнями, лише близько 50% елітного житла продається з обробкою. Олександр Попов додає, що при будівництві мають бути використані високоякісні матеріали, яких в Україні здебільшого немає, вони мають бути куплені за кордоном. До того ж знайти будівельників, які можуть будувати якісно, в нашій країні дуже складно, вони поки морально не готові будувати добре.
"Побудувати сам комплекс - не найскладніше. Важливо створити інфраструктуру і якісно все обслуговувати цілий рік. Наприклад, загальний обсяг інвестицій в Respect Hall склав EUR73 млн., а на інфраструктуру ми витратили майже 30% коштів. При цьому основні витрати були не лише на технологічне обслуговування (вода, тепло, каналізація, з чим в Криму великі проблеми), але і на облаштування пляжної зони зі своїми басейнами і навіть власної канатної дороги. Лише на неї було витрачено EUR2 млн",- розповів Олег Немировський, власник ЖК Respect Hall.
За його словами, в сезон його житловий комплекс разом з SPA-готелем обслуговує майже 400 осіб, а в зимовий період - близько 160. "Знайти працівників серед кримчан доволі складно. Вони не хочуть працювати, тож привозимо зі всієї України. Багато комплексів на ПБК обіцяють елітне обслуговування, та велика частина з них поки лише будується", - додає Немировський.
"В Криму до того ж існує серйозна проблема з інфраструктурою: дороги, комунікації, довколишня забудова, а це теж знижує клас житла, що будується. Тому справді якісні об'єкти високого класу з'являться з приходом професійних іноземних компаній, які мають досвід реалізації подібних об'єктів", - говорить Олександр Попов.
Ніна Міщенко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас