Офшори обдарують знову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Офшори обдарують знову

Енергетика
1292
Підконтрольний уряду холдинг "Нафтогаз України" має намір розвивати газифікацію країни за рахунок власних організаційних і фінансових ресурсів, щоб поліпшити умови життя населення. Але реалізація цих планів, на думку експертів, служитиме приватним інтересам. Кабмін затвердив програму газифікації країни силами Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".
У відповідному розпорядженні №1001 від 26 серпня 2009 р. уряд делегував НАК також функції з встановлення договірних відносин із замовниками будівництва і передачі цілісних об'єктів газопостачання в держвласність для подальшого введення їх в експлуатацію згідно з вимогами чинного законодавства. Але реалізація цих планів, на думку експертів, служитиме приватним інтересам, а не держави. Причина - недосконалість держсистеми управління газорозподільними мережами і законодавства.
"В даний час близько третини газопроводів низького і середнього тиску перебувають на балансі корпоратизованих підприємств - ВАТ з газопостачання і газифікації (обл- і міськгази). При цьому значна частина неврахованих державою газових мереж - це газопроводи, споруджені за кошти місцевих бюджетів і населення. Але навіть те держмайно, яке перебуває на обліку, використовується обл- і міськгазами без оплати", - розповів один із співробітників профільного департаменту Мінпаливенерго. Зокрема, за його словами, газопроводи, побудовані останніми роками за рахунок фінансування "Нафтогазу", враховуються НАК як власне майно, але експлуатуються комерційними структурами без укладення договорів на користування. Плутанина в управлінні внутрішніми газопроводами - давня характерна риса цієї сфери.
Як розповів Сергій Дубов з інвесткомпанії "Профіт Гарант", обл- і міськгази пройшли корпоратизацію в 1996-1997 рр. Спочатку їхні контрольні пакети акцій збиралися включити до статутного фонду "Нафтогазу", та після створення НАК в 1998 р. виявилось, що передавати практично нічого. "Держпакети акцій підприємств з газопостачання і газифікації активно продавалися під час ваучерної приватизації, тому держава втратила контроль над більшістю новостворених ВАТ", - відзначив експерт.
За даними Мінпаливенерго, на сьогоднішній день в Україні діє 55 підприємств з газопостачання і газифікації. При цьому в жодному з них частка держави не перевищує 51% акцій. А в 13 великих облгазах держава не має контрольного пакету. У переліках акціонерів практично кожного з облгазів присутні офшорні компанії, тому визначити їхніх справжніх власників практично неможливо.
Сергій Дубов не відкидає, що неефективна система держуправління, що склалася в системі "Нафтогазу", дозволить отримувати вигоду від експлуатації нових газопроводів, які збирається будувати НАК за рахунок власних ресурсів, приватним компаніям і особам, які їх контролюють. Уникнути цього, на думку експерта, можна за допомогою реформування внутрішньої газотранспортної системи і вдосконалення законодавства. "Незважаючи на всі складнощі з постачаннями газу до України, альтернативи розвитку газопостачання немає", - вважає він.
Що стосується реформування внутрішніх газових постачань в Україні, то, як заявляв глава Нацкомісії регулювання електроенергетики Сергій Тітенко, в найближчі два роки газорозподільні підприємства чекає розділення за напрямами транспортування і постачань. "Це потрібно, щоб споживач отримав можливість вільно вибирати постачальника відповідно до ухваленого закону про газовий ринок в Україні", - пояснив він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас