Бойко: Україна накопичила достатньо газу на зиму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Україна накопичила достатньо газу на зиму

Енергетика
181
Україна накопичила в підземних газових сховищах 23 мільярди кубометрів газу, і цього об'єму достатньо для забезпечення транзиту російського газу до Європи і потреб у паливі самої України майбутньої зими.
"На сьогодні Україна накопичила 23 мільярди кубометрів газу в підземних сховищах. Близько половини цього об'єму - газ, який Нафтогаз України імпортував з Росії", - сказав в інтерв'ю урядовій газеті Урядовий кур'єр міністр палива і енергетики України Юрій Бойко.
"За розрахунками, коли об'єми газу перевищують 16 мільярдів кубометрів, цього достатньо, щоб спокійно пройти зимовий період", - відзначив міністр.
Україна, яка споживає близько 50 мільярдів кубометрів газу на рік, сама видобуває близько 20 мільярдів, а решту імпортує з Росії.
Нагадаємо, в 2010 році, згідно з контрактом з російським Газпромом державний холдинг Нафтогаз повинен купити 36,5 мільярда кубометрів газу. У 2009 році імпорт склав 26,8 мільярда кубометрів.
В січні 2009 року Газпром і Нафтогаз підписали 10-річну угоду, за якою ціна на газ визначається спеціальною формулою, прив'язаною до паливного кошика. Проте після того, як в Україні в березні 2010 року змінилася влада, Київ настійно добивається від Москви перегляду укладеної угоди.
На думку України, формула містить дуже високу базову ставку, а сама угода не передбачає жодних зобов'язань Росії в частині прокачування газу по українській території. Україна, у свою чергу, зобов'язана імпортувати чітко обумовлений об'єм газу, інакше їй загрожують серйозні штрафи.
На початку вересня прем'єр-міністр Азаров сказав, що якщо Росія не перегляне укладену в 2009 році угоду, то Київ шукатиме "інші механізми" зміни договору і не буде дотримуватись її положень всі 10 років.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас