АУБ проти розширення повноважень НБУ з — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ проти розширення повноважень НБУ з

Казна та Політика
304
Асоціація українських банків (АУБ) виступає проти розширення повноважень Національного банку України (НБУ) з встановлення вимог до капіталу банків, повідомляється на веб-сайті АУБ.
"Недопустимою є передача НБУ повноважень щодо визначення мінімального розміру регулятивного капіталу", - йдеться в повідомленні.
Згідно з повідомленням, парламенту пропонується (законопроект №0884) схвалити передачу НБУ повноважень за визначенням мінімального розміру нормативу адекватності регулятивного капіталу і мінімального розміру регулятивного капіталу: на сьогодні ці показники визначаються законом.
Крім того, передбачається впровадження нового коефіцієнта співвідношення регулятивного капіталу до зобов'язань банків.
На думку АУБ, відмова від законодавчого закріплення таких показників підвищить ризик затвердження економічно не обґрунтованих змін.
Недоцільним в АУБ також вважають введення коефіцієнта співвідношення регулятивного капіталу до зобов'язань банку. Асоціація вважає, що банки не зможуть його дотримати в разі надходження на рахунки їхніх клієнтів коштів у значних розмірах.
АУБ також проти ініціативи щодо обмеження права банків на залучення коштів фізичних осіб: таке право пропонується надавати лише через два роки з дня отримання банківської ліцензії.
В повідомленні нагадується, що всі українські банки зобов'язані бути членами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і перераховувати відповідні збори (початковий - 1% статутного капіталу).
"Створений банк буде змушений здійснити значні витрати, пов'язані зі вступом до Фонду, не маючи реальної можливості протягом двох років залучати кошти фізичних осіб і розвивати, таким чином, свою діяльність", - аргументує свою позицію АУБ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас