Девальваційна відстрочка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальваційна відстрочка

Валюта
5146
Курсова рівновага національної валюти протягом вересня трохи похитнулася в напрямку девальвації. За даними Національного банку України (НБУ), зниження ринкових котирувань гривні становить на міжбанківському ринку 0,44% (до 7,9213 гривні за долар), а на готівковому (операції з продажу доларів населенню) - на 0,64% (до 7,9546 гривні за долар).
Проте опитані експерти не бачать підстав для подальшого різкого ослаблення національної валюти до кінця 2010 року, а нинішні валютні коливання пояснюють сезонним пожвавленням експортерів та купівлею НАК "Нафтогаз України" валюти для розрахунків за газ. Однак разом з тим експерти попереджають: 2011 року гривня може й справді "провалитися", якщо парламент дозволить значний бюджетний дефіцит.
"Сьогодні немає підстав для суттєвої девальвації гривні", - заспокоює економіст, члени ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, екс-керівник групи радників НБУ Віктор Лисицький. За його словами, американську валюту скуповують переважно експортери для виплати закордонних валютних кредитів. "Зеленого" на банківському ринку, говорить експерт, вистачає. Успішне розміщення урядом на світових фінансових ринках своїх євробондів на суму два мільярди доларів, кредит від ВТБ та очікування чергового кредитного траншу від МВФ за програмою стенд-бай - все це до кінця 2010 року забезпечить валютному ринку гривні надійний тил, підсумовує Лисицький. Тобто економіст не радить українцям бігти до обмінників і скуповувати американських президентів.
З такими аргументами погоджується економіст Андрій Блінов. Він прогнозує до кінця 2010 року курс 7,9-8,0 гривні за долар. Тобто потенційні коливання можливі в межах десяти копійок. Єдиним дестабілізуючим фактором для гривні, на його думку, може стати ціна газу, яка на четвертий квартал ще невідома.
Теперішнє пожвавлення на валютному ринку, додають у свою чергу аналітики "Ерсте Банку", підігрівається споживчими настроями населення. Ці настрої погіршилися через зростання інфляції, підвищення цін на газ, непевну політичну ситуацію, пов’язану з наближенням місцевих виборів, та спогадами про осінню девальвацію гривні в 2008 і 2009 роках.
"Населення почало активніше купувати валюту, внаслідок чого курс гривні знизився", - пояснює аналітик "Ерсте Банк" Мар’ян Заблоцький. За словами Заблоцького, в серпні фізичні особи купили 400 мільйонів доларів, в той час як НБУ придбав тільки 125 мільйонів доларів. Експерти банку також прогнозують незначне ослаблення гривні (до восьми гривень за долар), але тільки до кінця жовтня.
Екс-заступник глави Національного банку України Сергій Яременко натомість заявив, що девальваційні настрої на українському валютному ринку нині виникли через продовження економічної рецесії на світових фінансових ринках. За його словами, в світі й далі послаблюватиметься попит на традиційні експортні українські товари (метал, хімію), тому притік валюти до країни буде меншим, ніж влада сподівалася раніше. Не варто розраховувати й на значні валютні надходження від сільського господарства, адже цьогорічні врожаї далеко не рекордні. Крім того, експорт зернових (а з ним і потік валютної виручки до України) сьогодні затримується. Єдиний напрям, за яким доларові надходження в перспективі будуть більш-менш нормальними, - це машинобудування. Але цього недостатньо для стабільності валютного ринку. Тому, на думку Яременка, вереснева девальваційна тенденція найпевніше збережеться і наступного року.
"Збільшуватиметься кількість товарів і паралельно загострюватиметься боротьба за ринки збуту, серед них і за український ринок", - говорить Яременко. Тобто імпорт тиснутиме на українські кордони. Разом з тим, відбуватиметься зменшення кількості інвестиційних проектів (і приплив капіталу). Тому українська влада терміново повинна створити умови для підйому вцілілих національних виробників, які замінять імпорт товарів народного господарства, - і таким чином попит на валюту на внутрішньому ринку зменшиться природним чином, вважає він.
Для уникнення надмірної девальвації гривні владі потрібно подбати й про максимально бездефіцитний бюджет на 2011 рік, додає екс-міністр економіки, доктор економічних наук, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий. На його думку, бюджетний дефіцит в розмірі 2,5-3,5% ВВП загрозливий для української економіки, в якій сьогодні ще спостерігаються рецесійні процеси.
"Тоді (в разі прийняття бюджету зі значним дефіцитом. - Авт.) провал гривні гарантований", - підсумовує Лановий.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас