Юристи: Вимоги АМКУ про стабільність цін на паливному ринку попередять порушення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юристи: Вимоги АМКУ про стабільність цін на паливному ринку попередять порушення

Енергетика
210
Антимонопольний комітет України (АМКУ), вимагаючи від нафтотрейдерів утримувати стабільні ціни на період осінньо-польових робіт, надає послугу останнім, попереджаючи їх про можливі порушення і позбавляючи від багатомільйонних штрафів, вважають опитані юристи.
В той же час, коментуючи обов'язкові для розгляду рекомендації АМКУ відносно 13 основних операторів ринку пального утриматися від встановлення економічно необґрунтованих цін на бензин і дизельне паливо під час осінньо-польових робіт, вони зазначають, що такі вимоги не відповідають повноваженням комітету.
"Цей крок спрямований на запобігання порушень і попереджає не лише сам факт порушення, але, можна сказати, робить велику послугу компаніям, оскільки на них в майбутньому не накладатимуться багатомільйонні штрафи", - сказав партнер міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Олег Мальський.
Він пояснив, що, згідно із теорією конкуренція, компанії, котрі конкурують, не повинні підвищувати ціну, оскільки це призведе до втрати частки на ринку. Підвищення ціни в конкурентному середовищі можливе, в основному, лише в разі погоджених дій конкуруючих структур - тоді у покупця практично немає можливості звернутися до іншого постачальника.
Така ситуація також може виникнути і в разі збільшення попиту на паливо.
Згідно із законодавством, АМКУ і повинен стежити за такими погодженими діями, резюмує О.Мальський.
За словами юриста адвокатського об'єднання Arzinger Олександра Дякуліча, комітет вимагає не усувати існуючі порушення, а не допустити таких у майбутньому (під час осінньо-польових робіт), "що не відповідає його повноваженням, тим самим комітет просто нагадав гравцям ринку про недопустимість необґрунтованого підвищення цін".
Він пояснив, що, згідно із законодавством, АМКУ має право давати обов'язкові для виконання рекомендації відносно припинення порушень в разі наявного або такого, що триває, правопорушення. "В даному випадку АМКУ дав нафтотрейдерам рекомендації утриматися від вірогідного правопорушення в майбутньому. Тобто, факту здійснення правопорушення ще немає, тому і немає підстав давати трейдерам рекомендації - нічого "припиняти".
У зв'язку з цим А.Дякуліч вважає, що комітет перевищив свої повноваження, визначені ст. 46 закону "Про захист економічної конкуренції", при висловленні рекомендацій припинити правопорушення за відсутності встановленого факту правопорушення в діях трейдера.
"Юридична відповідальність операторів нафторинку настає лише в разі синхронного підвищення цін без достатніх на це економічних причин", - підкреслює юрист.
Як повідомлялося, АМКУ надав 13 основним операторам ринків пального обов'язкові для розгляду рекомендації утриматися від встановлення економічно необґрунтованих цін на бензин і дизельне паливо під час осінньо-польових робіт
Як повідомив АМКУ, про результати розгляду вимог АМКУ підприємства повинні повідомити в 10-денний термін. Рекомендації надані ЗАТ "Концерн Галнафтогаз", ТОВ "Континент Нафто Трейд", ТОВ "Альянс Холдинг", СП ТОВ "Кершер", ПІІ "Лукойл-Україна", ВАТ "Укрнафта", ТОВ "Веста-сервіс", АТ "Укртатнафта", єдиному суб'єктові господарювання у складі "ТНК-ВР Коммерс" і ЗАТ "ЛІНИК", ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття", ВАТ "Нафтопереробний комплекс "Галичина", ВАТ "ЛУКОЙЛ-Одеський НПЗ", дочірній компанії "Укргазвидобуток" НАК "Нафтогаз України".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас