Світове споживання газу до 2020 року може збільшитись на 45% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світове споживання газу до 2020 року може збільшитись на 45%

Енергетика
262
Споживання електроенергії у світі в 2030 році зросте на 40%, до 2050 року цей показник подвоїться, повідомив віце-президент Shell Exploration & Production Services з маркетингу газу по Росії, Каспійському регіону та СНД Рон Кохрейн на міжнародній конференції "Нафта і газ Сахаліну 2010" в середу в Південно-Сахалінську.
Він зазначив, що ця потреба на 70% задовольнятиметься за рахунок викопного палива, переважно нафти і газу. Світовий попит на газ в даний час становить 3,1 трлн кубометрів на рік, цей показник щорічно зростає на 2,5% і до 2020 року, за оцінками експертів, складе 4,5 трлн кубометрів.
Таким чином, щорічний світовий попит на газ до 2020 року може зрости на 45%.
"На думку експертів, при нинішніх темпах видобутку запасів газу в світі вистачить на 250 років", - підкреслив Р.Кохрейн, додавши, що багато країн в даний час вважають за краще будувати саме газові електростанції, оскільки вони дешевші, безпечніші та ефективніші. З переходом енергетики на газ шкідливі викиди в атмосферу зменшаться до 2020 року на 20% в Європі.
"Росія здатна забезпечити 25% загального зростання постачань газу в майбутньому", - вважає він.
За словами президента Shell Exploration And Production Services, попит на зріджений природний газ (СПГ) в АТР до 2025 року подвоїться і досягне 230 млн тонн на рік. Так уряд КНР заявив про свої плани до 2020 року довести обсяг вжитку газу до 10% загального вжитку в світі, за 10 років частку газу в енергетиці КНР планується довести до 55%.
За словами Р.Кохрейна, вжиток ЗПГ в країнах АТР щорічно зростає на 5%. Світовий попит в ЗПГ задовольнятиметься постачанням з Росії, Австралії, Близького Сходу. Але в РФ, вважає Кохрейн, є всі можливості стати основним постачальником цього виду палива в світі. Він навів дані, що в 2009 році постачання сахалінського ЗПГ в рамках проекту "Сахалін-2" склали вже 3% загальносвітового виробництва.
На думку експерта, ЗПГ стане дуже важливим елементом енергетики в майбутньому, оскільки це зручний спосіб доставки газу в будь-яку точку світу.
"На енергетичному ринку АТР розгортається жорстка конкуренція. Хто раніше зайде на цей ринок, той отримає кращі позиції і максимальні вигоди. Тому Росії вже зараз треба виходити на цей ринок. Сахалін повинен подвоїти свій потенціал, як із постачань ЗПГ, так і природного газу", - підкреслив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас