"Ъ": Облгази приєднають до труби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Облгази приєднають до труби

Енергетика
506
Про рішення Кабінету міністрів передавати нові трубопроводи місцевій владі вчора повідомила НАК "Нафтогаз України". У прес-службі уряду уточнили, що рішення було прийняте минулого тижня і затверджене розпорядженням "Про внесення змін до розпорядження Кабінету міністрів від 26 серпня 2009 року №1001".
Як повідомили в НАК, "зміни, закріплені в документі, дозволять компанії фінансувати роботи із добудови підводних газопроводів і газифікувати віддалені населені пункти". А постанова прийнята у зв'язку із припиненням діяльності "дочки" "Нафтогазу" - "Нафтогмереж". Національна комісія регулювання електроенергетики вчора анулювала ліцензію на постачання газу компанії. Від подальших коментарів у "Нафтогазі" відмовилися.
В Україні працює 41 газорозподільна регіональна компанія (облгази). Їм передані в оренду державні газопроводи, через які "Газ України" продає газ населенню, установам бюджетної і соціальної сфери і дрібним промисловим споживачам. Об'єм продажів облгазів складає більше 30 млрд кубометрів газу на рік.
Високопоставлене джерело в Мінпаленерго розповіло, що тепер "Нафтогаз" будуватиме розподільні газопроводи і віддаватиме їх в управління не "Нафтогазмережам", як раніше, а місцевим органам влади. Ті, у свою чергу, передаватимуть мережі в управління облгазам і міськгазам. "'Нафтогаз' не може управляти мережами, оскільки згідно із законом 'Про реформування ринку природного газу' ми не маємо права поєднувати добувну, транспортну і розподільну функції", - пояснив співрозмовник. Ухвалення закону було однією з умов Єврокомісії для залучення кредитів на реконструкцію газотранспортної системи.
У Мінпаленерго нагадують, що уряд Юлії Тимошенко планував виділити на будівництво газопроводів близько 700 млн грн. протягом декількох років. Зараз передбачається виділити більше 1,5 млрд грн. протягом двох-трьох років. "Ми ведемо переговори з Мінфіном про фінансування будівництва газопроводів вже найближчим часом", - уточнив співрозмовник. За його словами, на ці гроші буде газифіковано 5 млн домогосподарств.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима пов'язує негайне виділення коштів з передвиборчою кампанією, що почалася: "В багатьох областях Партія регіонів використовує газифікацію сіл як елемент агітації. За нашою інформацією, фінансування цих проектів почнеться вже в кінці жовтня". Заступник директора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев відзначає, що дане рішення украй вигідне власникам обл- і міськгазів, які таким чином розширюють ринок збуту за рахунок "Нафтогазу". На його думку, в результаті додаткової газифікації, яку проведе НАК, облгази зможуть збільшити продажі газу населенню на $35-40 млн на рік.
"Прийняте рішення дуже вигідне підприємцеві Дмитру Фірташу, який контролює роздрібний ринок газу. Облгази, що належать підприємцеві, підвищать продажі, що разом із зростанням тарифів для них вже в найближчих рік-два збільшить розмір їх прибутку мінімум в 1,5-2 рази", - погоджується начальник аналітичного відділу ДІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас