Непродажні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Непродажні

Казна та Політика
1439
Для продажу рекапіталізованих "Укргазбанку", "Родовід Банку" і банку "Київ" державі необхідно влити в них нові кошти і презентувати довгострокові стратегії розвитку.
В результаті рекапіталізації держава зосередила 99,97% акцій "Родовід Банку", 99,93% - банку "Київ", і 87,72% - Укргазбанку. Виклавши 17 млрд. грн. на порятунок цих банків, держава постаралося якомога швидше стабілізувати їх роботу, і частково це вдалося. Проте в такій кількості державних банків, яких стало цілих п'ять (разом з Укрексімбанком і Ощадбанком), явно немає ніякої потреби.
Розмови про приватизацію рекапіталізованих банків ведуться ще з весни, однак на ділі покупців для банків в їх поточному стані навряд чи вдасться знайти. При цьому в жодному із трьох банків не затверджена довгострокова стратегія розвитку, а це тільки відлякує потенційних інвесторів. У самому уряді, судячи з усього, немає остаточної позиції щодо подальших дій відносно банків.
У липні віце-прем'єр Сергій Тігіпко прогнозував рекапіталізацію держбанків на 20 млрд. грн. Однак зобов'язання перед МВФ щодо збалансування бюджету явно йдуть врозріз з такою щедрістю. Як нещодавно заявила заступник міністра фінансів Тетяна Єфименко, прямих надходжень до банків з боку держави не варто чекати.
"Вливань грошових коштів не буде. Буде проводитися моніторинг зростання ефективності банків, після чого банки будуть продані", - заявила вона. За прогнозами Тігіпка, приватизація буде проведена до 2013 р. Отже, на все про все у держави залишилося два роки.
У самих банках натякають, що без грошей продатися буде складно. "Актуальним питанням є питання збільшення капіталу. Збільшення капіталу дасть імпульс стрімкого і динамічного розвитку банку з метою виходу на інвестиційно привабливий рівень", - повідомив перший заступник голови правління банку "Київ" Валентин Обштир.
Вливання капіталу сприятиме вирішенню першочергових завдань банку - розширення клієнтської бази, збільшення ринкової частки та обсягів кредитування.
Голова правління Укргазбанку Анатолій Брезвін також повідомив, що з урахуванням того, що Мінфін вимагає від банку прибуткової діяльності та збільшення частки ринку, до статутного капталу знову необхідні вливання. У липні він оцінив обсяг необхідних коштів у 5 млрд. грн. Ресурси, за його словами, потрібні, в першу чергу, для збільшення кредитного портфеля. Які завдання ставить перед собою "Родовід Банк", з'ясувати не вдалося.
Експерти розходяться в думці з приводу необхідності додаткових вливань у держбанки, проте одностайні в їх неготовність до продажу. "Жоден з цих трьох банків поки не готовий до продажу. Думаю, головне завдання перед продажем - це не заводити в банки різні урядові рахунки та проекти, оскільки це навряд чи приверне інвестора, а підняти рівень прозорості в цих банках до європейських стандартів. Тоді стратегічний інвестор буде впевнений в тому, що він купує ", - говорить Євген Гребенюк, старший аналітик інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна". З цією метою він радить здійснити запуск частини акцій банків в обіг на місцевих біржах, що підвищить вимоги до їх прозорості.
"Для початку держбанку необхідно розробити стратегію зростання. Поки держава обмежується тільки спробами стабілізувати ситуацію, а будь-який інвестор, напевно, захоче побачити конкретний план розвитку закладу", - вважає Максим Нефьодов, директор інвестиційно-банківського підрозділу Dragon Capital.
Він не бачить нагальної необхідність у додаткових вливаннях до рекапіталізованих банків, тому що вони мають у своєму розпорядженні надлишковою ліквідністю, як і вся банківська система в цілому.
"Необхідність додаткової капіталізації банків буде залежати від того, яка частина проблемних кредитів в результаті дійсно буде списана та чи вистачить на це вже сформованих резервів", - вважає аналітик Concorde Capital Микита Михайличенко.
Він підкреслює, що доти, доки не буде повернуто довіру з боку клієнтів, а також мінімізовано невизначеність з приводу якості активів, говорити про продаж цих держбанків зарано.
Втім, як зазначає аналітик інвестиційної компанії BG Capital Віталій Ваврищук, оцінити динаміку відновлення держбанків і їх потребу в докапіталізації неможливо без аудиту за міжнародними стандартами, проведеного компанією з "великої четвірки".
"Потенційному інвестору потрібна повна ясність щодо якості активів банку і розуміння потреби банків у додатковому капіталі", - стверджує експерт.
На даний момент найкраща готовність до продажу - в Укргазбанку. Принаймні, він виявився єдиним серед трійки банків, хто показав чистий прибуток у першій половині цього року (3,8 млн. грн.).
"Значною мірою це сталося завдяки істотно нижчому рівню проблемних кредитів (46%) у порівнянні з іншими двома банками (70% у кожного)", - пояснює аналітик інвестиційної групи "Сократ" Олександр Саливон.
Зростання депозитного портфеля Укргазбанку на 22% за півріччя свідчить про поступове відновлення довіри клієнтів. "Укргазбанк знаходиться в кращому стані, а держава сприяє відновленню його ліквідності, зокрема, шляхом переведення на обслуговування кількох зарплатних проектів (в результаті чого спостерігається надходження депозитів населення)", - говорить Микита Михайличенко.
У самому Укргазбанку зазначають, що зараз ведеться активна робота із оптимізації мережі філій та скорочення адміністративних витрат. При цьому банк проводить основний спектр банківських послуг: кредитування, ведення зарплатних проектів, розрахунково-касове обслуговування, відкриття поточних і депозитних рахунків. У банку також задоволені динамікою приросту клієнтської бази.
"Активна робота банку з корпоративними клієнтами дала хороші результати. Приріст залишків на рахунках юридичних осіб, який ми спостерігаємо вже сьогодні, дає впевненість у реальності здійснення планів розвитку банку", - говорить пан Брезвін.
Два інших банки поки у складнішій ситуації. "Рівень капіталізації банку "Київ" і "Родовід Банку" на кінець першого півріччя склав 29,4% і 23% відповідно. Однак поки передчасно говорити про повну стабілізацію ситуації", - зазначає Микита Михайличенко. Він додає, що в банку "Київ" порушується низка нормативів НБУ (відношення регулятивного капіталу до сукупних активів, максимальний кредитний ризик на одного контрагента), а відтік депозитів фізосіб триває. Правда, за даними самого банку, у серпні йому навіть вдалося зафіксувати прибуток.
"В даний час збільшуються залишки на рахунках клієнтів, кредитний портфель, що дозволило банку за результатами серпня отримати позитивний фінансовий результат", - повідомив пан Обштир. Він вважає, що продаж банку - це питання 1,5-2 років.
У "Родовід Банку" - свої проблеми, і до того ж найбільші. Там все ще діє тимчасова адміністрація, і невизначеною залишається ситуація з передачею зобов'язань і активів з Укрпромбанку, до вирішення якої ніякої мови про інвесторів бути не може. У принципі сам за себе говорить збиток у 3,76 млрд. грн., В той час як рентабельність банківської системи в цілому має тенденцію до поліпшення.
Втім, черговість продажу банків також буде залежати від стратегії, яку буде переслідувати уряд. Як вважає пан Нефьодов, якщо ставити на чолі повернення інвестованих коштів, то логічно буде продати першим Укргазбанк. А якщо піти шляхом залучення стратегічних партнерів, не чекаючи окупності вкладень, то спочатку потрібно знайти покупця для "Родовід Банку".
В організаціях, які потенційно могли б виступити покупцями акцій держбанків, також чекають презентації стратегій розвитку. Так, директор ЄБРР в Україні Андре Куусвек не виключив можливості купівлі акцій цих трьох банків, проте лише при виконанні як мінімум декількох умов.
"По-перше, банки разом з урядом повинні розробити стратегію свого розвитку. По-друге, ми повинні бачити якість керівництва, адже 80% успіху залежить від людей", - говорить банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас