Бонуси управлінців середньої ланки перевищили доходи топ-менеджерів банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бонуси управлінців середньої ланки перевищили доходи топ-менеджерів банків

Казна та Політика
339
Дозволені доходи топ-менеджерів німецьких банків законодавчо обмежені 500 тис. євро на рік. У законі, проте, не згадали управлінців другого рівня, оплата праці яких, включаючи бонуси, тепер часом перевищує 1 млн євро.
За даними німецької недільної газети Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), в німецьких банках знову платять чималі оклади і бонуси. Так, планку в півмільйона євро перевищив річний дохід 200 співробітників кредитних організацій, яким була надана антикризова допомога з держбюджету. Газета цитує аудитора, який визнає, що "двозначні мільйонні зарплати тепер зустрічаються дуже рідко", а ось мільйонні доходи у керівників другого ешелону в держбанках вже давно нікого не дивують.
Державний фонд сприяння банківському сектору ФРН (Soffin) встановив граничний рівень річної оплати праці в 500 тис. євро для членів правлінь банків, які отримали через нього антикризову фінансову допомогу. Проте про керівників другого ешелону в документах Soffin немає ні слова. В результаті, за інформацією FAS, в Commerzbank, в який держава влила 18,2 млрд євро, сьогодні працюють приблизно 50 менеджерів, які заробляють більше глави цього банку Мартіна Блессінга. За офіційними даними, дохід самого Блессінга - рівно 500 тис. євро.
За інформацією Frank­furter Allgemeine Sonntagszeitung, вільно почуваються "жирні коти", які не входять до складу правління кредитних інститутів, із зарплатою понад 500 тис. євро і в деяких земельних банках Німеччини. Тих самих, які також отримували антикризову допомогу від держави. Як приклад газета називає банки LBBW (Штутгарт) і WESTLB (Дюссельдорф). Офіційний представник Мінфіну ФРН заявив FAS, що в даний час жодних доповнень або змін в закон про стабілізацію фінансового ринку вносити не планується, проте "міністр уважно стежить за розвитком ситуації".
Примітно, що зовсім недавно громадська думка Німеччини була обурена фактом виплати високих бонусів менеджерам іпотечного банку Hypo Real Estate, що мало не розорився під час кризи (HRE). Якраз в той момент, коли HRE запитав чергові держгарантії на 40 млрд євро, з'ясувалося, що його співробітники щойно отримали премії на 25 млн євро. Характерно, що в недільній заяві Мінфіну Німеччини вказано, що недопущення відтоку висококваліфікованих працівників HRE "відповідає інтересам країни і платника податків". Пояснюється це тим, що ще необхідно забезпечити проведення реструктуризації HRE, яка, зокрема, передбачає часткову передачу портфеля активів обсягом 190 млрд євро в "поганий" банк.
В повідомленні Мінфіну також сказано, що система преміальних виплат співробітникам банків, які отримали державні вливання, "вже сьогодні має бути сформована з прицілом на майбутнє і не давати приводу для невиправданого ризику". А про контрольні заходи Soffin там сказано, що вони орієнтуються на стандарти міжнародної Ради з фінансової стабільності (FSB). До речі, хедхантери і експерти з питань оплати праці в один голос стверджують, що утримати в нинішніх умовах потрібного банку фахівця можна лише за тієї умови, що йому буде забезпечений відповідний рівень окладу плюс премії.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас