Колесников: Уряд веде гривню до вільної конвертації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колесников: Уряд веде гривню до вільної конвертації

Валюта
3143
Кабінет міністрів України направив у Верховну Раду законопроект, що передбачає можливість відкриття рахунків в іноземних банках в іноземній валюті фізичними і юридичними особами. Про це журналістам заявив віце-прем'єр-міністр України Борис Колесников, передає кореспондент РБК-Україна.
"Це закон про вільну конвертацію гривні. Він складається з двох складових. Рахунки можна відкривати в іноземних банках шляхом повідомлення податкової адміністрації без всяких ліцензій. Друга частина закону - фактично і веде гривню до вільної конвертації. Закон вже в парламенті", - заявив Колесников.
За словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, Нацбанк таким чином не видаватиме ліцензії для відкриття таких рахунків, що спростить саму процедуру.
Варто відзначити, законопроект доопрацьований із залученням міністерств і відомств. До проекту були внесені зміни, зокрема про відкриття рахунків у банках країн-членів Організації економічного співробітництва і розвитку або ФАТФ (Групи розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням доходів) через повідомлення, а не через дозвіл.
Як повідомляє прес-служба Державного комітету з питань регуляторної політики і підприємництва, закон дасть право громадянам України без обмежень відкривати валютні рахунки за кордоном, здійснювати розрахунки по валютних операціях через відкриті рахунки в банках за межами України, ввозити валюту без обмежень і вивозити її.
"Україна - єдина країна, в якій для відкриття рахунку за кордоном необхідно отримувати ліцензію Нацбанку. Таку ситуацію треба міняти", - заявив голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський.
Відкриття рахунків за межами України в спрощеному порядку юридичними особами-резидентами спростить зовнішньоекономічні розрахунки, послужить вагомою гарантією диверсифікації напряму руху грошових коштів, і сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості країни серед внутрішніх інвесторів.
Позитивним, на думку фахівців Держкомпідприємництва, є обмеження використання режиму спеціальних рахунків і встановлення його лише в разі погіршення стану платіжного балансу на певний проміжок часу.
Нагадаємо, проект закону України від 23.11.2007 № 925 "Про валютне регулювання і валютний контроль в Україні" прийнятий в першому читанні ще в 2007 р. Ініціаторами законопроекту виступили Колесников, Прасолов, Хомутинник і Воропаєв.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас