Арбузов: Облікова ставка повинна бути на мінімально допустимому рівні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов: Облікова ставка повинна бути на мінімально допустимому рівні

Валюта
1030
Облікова ставка Національного банку України (НБУ) має бути на мінімально допустимому рівні, вважає перший заступник глави НБУ Сергій Арбузов.
"В умовах поліпшення макроекономічної ситуації і стабілізації тенденції із повернення вкладів в банківську систему відсоткові важелі грошово-кредитного регулювання слід направляти на сприяння зниженню вартості кредитних ресурсів. У таких умовах облікова ставка Нацбанку повинна підтримуватися на мінімальному, але позитивному відносно прогнозованої інфляції рівні", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".
За словами Арбузова, така політика даватиме ринку відповідні орієнтири відносно зменшення вартості ресурсів на тлі скорочення інфляційного тиску. В той же час, цей підхід не стимулюватиме зниження вартості коштів нижче за нецікавий для вкладників рівень.
"Конкретне значення облікової ставки визначатиметься виходячи із ситуації, що складається у відповідний період в економіці і на грошово-кредитному ринку, а також виходячи з прогнозу її подальшого розвитку", - підкреслив він.
Як повідомлялося, Нацбанк в поточному році тричі знижував облікову ставку, опустивши її в літні місяці з 10,25% до 7,75%. Інфляція в Україні за підсумками січня-серпня-2010 склала 4,3%, у тому числі в серпні 1,2%. В той же час інфляція за останніх 12 місяців склала 8,3%. НБУ прогнозує зростання споживчих цін в поточному році на 10,5%, тоді як в 2009 році інфляція склала 12,3%.
Арбузов також заявив, що із врахуванням поліпшення макроекономічної ситуації в країні основні завдання і пріоритети грошово-кредитної політики повинні полягати в забороні інфляції через ефективне регулювання грошовою пропозицією, а також у стимулюванні кредитної активності банків.
"Для досягнення цілей з інфляції НБУ у міру розвитку монетарного трансмісійного механізму повинен перейти до пріоритетного використання процентної ставки як основного інструменту монетарної політики і забезпечення гнучкості обмінного курсу", - зазначив він.
При цьому банкір нагадав, що прогнозні монетарні параметри, які закладені в програму з МВФ stand-by, передбачають зростання монетарної бази в 2010 році на рівні 15,4%. В той же час, за його словами, Нацбанк змінюватиме свою монетарну політику в разі виникнення тиску на інфляцію або обмінний курс.
Перший заступник голови НБУ також повідомив про відсутність в даний час передумов для введення в обіг банкнот номіналом 1 тис. грн. (найбільший номінал в банкнотну ряду гривні доки складає 500 грн.).
Банкір пояснив, що попит з боку економіки на найбільший номінал залежить, в першу чергу, від рівня доходів населення - заробітної плати, пенсій.
За даними Держкомстату, середньомісячна зарплата в січні-липні цього року складала 2,144 тис. грн. В той же час регіональний розподіл розміру середньої зарплати в Україні нерівномірно. У Києві вона найвища і складає 3,298 тис. грн., а ще в чотирьох областях перевищує середній показник по Україні. В той же час, на значній території країни рівень зарплати значно нижчий: у Тернопільській області середня зарплата складає лише 1,582 тис. грн., ще в п'яти областях - менше 1,7 тис. грн.
"Враховуючи це, введення в обіг нової банкноти з вищим номіналом є передчасним. Тим часом, Нацбанк має в своєму розпорядженні достатні можливості для своєчасного виготовлення і забезпечення готівкового обігу банкнот з вищим номіналом. Але на такий крок центробанк піде лише при виникненні відповідних економічних передумов", - сказав Арбузов.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас