Арбузов: Курс гривні має серйозний запас міцності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов: Курс гривні має серйозний запас міцності

Валюта
3998
Курс гривні має серйозний запас міцності із врахуванням очікуваного в 2010 році профіциту звідного платіжного балансу, вважає перший заступник глави Національного банку України (НБУ) Сергій Арбузов.
"Об'єктивних підстав для дестабілізації валютного ринку сьогодні не спостерігається. В курсу гривні є серйозний запас міцності. Крім того, Нацбанк має в своєму розпорядженні широкий спектр інструментів для забезпечення стабільності", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".
За його словами, розширення попиту на іноземну валюту у вересні має, в основному, сезонний характер.
Банкір нагадав, що з другої половини лютого-2010 надходження іноземної валюти до країни стійко перевищують її переведення на користь нерезидентів: з початку поточного року чиста валютна пропозиція перевищила $4,3 млрд в доларовому еквіваленті.
"Така ситуація надала Нацбанку можливість активізувати викуп валюти з міжбанківського ринку, що стало одним з ключових чинників зростання міжнародних резервів. Загальний обсяг придбаної центробанком валюти з початку 2010 року склав на 21 вересня майже $7,3 млрд. А обсяг міжнародних резервів з початку року виріс на 22,4%, перевищивши $32,4 млрд: цього досить для фінансування майбутнього імпорту товарів і послуг протягом 5,4 місяця", - зазначив Арбузов.
Перший заступник Нацбанку також повідомив, що в 2010 році очікується профіцит звідного платіжного балансу України на рівні, близькому до $1 млрд, тоді як дефіцит в 2009 році склав $13,7 млрд.
"Така зміна зумовлюється, головним чином, відновленням надходження капіталу по фінансовому рахунку. Стабілізація ситуації на світових фінансових ринках значно поліпшила можливості українських банків і компаній із залучення зовнішніх ресурсів. Цьому не перешкодила навіть певна стурбованість відносно другої хвилі фінансової кризи", - сказав він.
При цьому банкір зазначив, що активне надходження валюти до України також генерує цього року уряд: отриманий кредит від російського ВТБ, розміщені єврооблігації, плануються залучення від міжнародних фінансових організацій.
Відносно поточного рахунку банкір повідомив, що за підсумками 2010 року прогнозується його дефіцит в розмірі близько $1 млрд, або 0,7-0,8% ВВП в порівнянні з $1,8 млрд, або 1,5% ВВП в 2009 році.
"Головними чинниками поліпшення стану поточного рахунку виступають відновлення зовнішнього попиту, зростання світових цін на чорні метали, великі обсяги надходжень від транзиту природного газу. Позначаються також цінові переваги, отримані в результаті утримання реального обмінного курсу на істотно нижчих рівнях в порівнянні з докризовими. Все це в цілому перекриває ефекти від відновлення внутрішнього попиту на імпортні товари і підвищення цін на енергоносії", - пояснив він.
Перший заступник голови Нацбанку також зазначив, що за спільною з МВФ програмою stand-by, Україна перейняла на себе зобов'язання відносно дотримання цільового показника нижнього рівня чистих міжнародних резервів (без врахування запозичених коштів). У зв'язку з цим погоджений обсяг їх можливого зменшення протягом третього кварталу 2010 року складав $915 млн.
Попри це, за його даними, обсяг чистих міжнародних резервів протягом липня-вересня збільшився на $691 млн. В цілому за 2010 рік обсяг чистих міжнародних резервів зріс майже на $4,3 млрд, або на 28%.
"Нацбанк усвідомлює потенційні ризики, які спостерігаються протягом довгого часу на зовнішніх фінансових ринках. З врахуванням цього НБУ і надалі формуватиме міжнародні резерви, виходячи з необхідності підтримки загальної стійкості валютного ринку", - резюмував Арбузов.
Як повідомлялося, профіцит звідного платіжного балансу України за підсумками січня-серпня-2010 склав $5,2 млрд, тоді як за аналогічний період 2009 року був зафіксований його дефіцит у розмірі $10,828 млрд. Дефіцит поточного рахунку за цей період досяг $0,562 млрд, тоді як за аналогічний період 2009 років - $1,149 млрд. Фінансовий рахунок в січні-серпні-2010 зведений з профіцитом у розмірі $5,762 млрд, тоді як за аналогічний період 2009 року - з дефіцитом $9,679 млрд.
Україна у вересні розмістила єврооблігації на $2 млрд: обсяг випуску 5-річних єврооблігацій склав $0,5 млрд під 6,875% річних, а 10-річних - $1,5 млрд під 7,775% річних. Крім того, Україна на початку червня отримала від ВТБ $2 млрд як бридж-кредит перед розміщенням суверенних євробондів і отриманням першого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ). Умови залучення цього короткострокового фінансування офіційно не розголошувалися. За даними джерел, він притягнений на півроку під 6,7% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас