"Ъ": Профсоюз нерушимий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Профсоюз нерушимий

609
Профсоюзний комітет гірничо-металургійного комбінату "АрселорМіттал Кривий Ріг" заявив, що адміністрація підприємства не виконує зобов'язання за колективним договором. За даними комітету, в I півріччі заходи щодо проведення капремонту були профінансовані лише на 30%, а технічна програма на 2010 рік взагалі виявилася під загрозою зриву. 24 вересня на конференції трудового колективу АМКР було прийнято рішення звернутися до керівництва країни з проханням створити урядову комісію для перевірки виконання інвестзобов'язань власником меткомбінату.
"А якщо адміністрація комбінату продовжуватиме ігнорувати виконання колективного договору, то профспілка готова ініціювати повернення "АрселорМіттал Кривий Ріг" в держвласність", - заявили Ъ в організації. Профспілка наполягає на тому, що договір в повному об'ємі має бути виконаний до кінця року.
Заява профспілкового комітету АМКР стала несподіваною для керівництва комбінату. Адже конференція була організована за його ініціативою, аби обговорити виконання умов колективного договору, говорять в прес-службі АМКР. Проте на конференції, в якій взяли участь більше 400 осіб, справа прийняла зовсім інший поворот. При цьому на меткомбінаті зазначають, що із 100% закладених в угоді коштів, 95% вже освоєно. "Що стосується виконання інвестзобов'язань, то перевірка проводиться Фондом держмайна на регулярній основі, і останній аудит в серпні не виявив серйозних порушень. Крім того, протокол зборів підписаний не був", - зазначили в прес-службі.
Між тим до адміністрації АМКР є питання не лише в профспілок. На початку вересня Держмитниця звинуватила АМКР в контрабанді майже 70 тис. т коксованого вугілля, на більш ніж 200 млн грн. Пізніше стало відомо, що Генпрокуратура на користь Кабінету міністрів намагається в суді домогтись відміни рішення попереднього уряду в частині виконання інвестзобов'язань. Нагадаємо, в 2009 році Фонд держмайна пішов назустріч власникам великих компаній, у тому числі ArcelorMittal, відстрочивши виконання ними інвестзобов'язань у зв'язку зі світовою фінансовою кризою.
Керуючий партнер юридичної фірми "Астерс" Олексій Дідковський не виключає, що заяви профспілки, порушення Держмитницею кримінальних справ відносно представників АМКР, а також дії Генпрокуратури можуть бути ланками одного ланцюга. "До кінця незрозумілі завдання і кінцева мета уряду. Але подача позову Генпрокуратурою вказує на те, що влада намагається тиснути на керівництво комбінату і його безпосереднього власника - ArcelorMittal", - зазначає він. Аналітик ДІК Concorde Capital Андрій Герус не виключає, що уряд вимагає зміни власника АМКР.
Нагадаємо, в 2004 році АМКР (тоді "Криворіжсталь") був приватизований структурами Ріната Ахметова і Віктора Пінчука, проте в 2005 році повернений в держвласність і пізніше проданий на відкритому аукціоні Mittal Steel (зараз ArcelorMittal). "Якщо уряд спробує повернути комбінат в держвласність або колишнім господарям, це загрожує Україні міжнародним скандалом", - вважає пан Герус. "Санкції, які можуть бути пред'явлені Україні, будуть непорівняні із втратою іміджу країни", - погоджується Олексій Дідковський.
В той же час заступник голови комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва ("Наша Україна-Народна самооборона") Ксенія Ляпіна не виключає, що заява профспілкового комітету пов'язана з майбутніми місцевими виборами. Як відомо, голова профспілкового комітету АМКР Юрій Бобченко є депутатом міськради Кривого Рогу від Партії регіонів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас