Борги і дефіцит - у допустимих межах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борги і дефіцит - у допустимих межах

Казна та Політика
340
Німеччина підтримує пропозицію Єврокомісії про застосування санкцій до держав-членів Євросоюзу, які не в змозі стримувати свої борги і бюджетні дефіцити в межах законодавчо встановлених обмежень. Таку заяву зробив міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле в листі до своїх колег по Євросоюзу, пише РБК.
Головне завдання подібних заходів - впливати на країни, які не справляються з контролем над витратами і тим самим ставлять під удар Євросоюз в цілому. За словами Шойбле, "сильні спонукальні мотиви" до утримання боргів і дефіциту в допустимих межах повинні зайняти центральне місце в економічному управлінні ЄС.
Свій лист Шойбле адресував міністрам фінансів країн ЄС. Сьогодні на робочій зустрічі глави фінансових відомств детально розглянуть передбачувані заходи і правила. А сама Єврокомісія вже 29 вересня офіційно озвучить свої пропозиції. Ці ініціативи покликані запобігати майбутнім кризам держборгу, аналогічним до грецької, коли бюджетні проблеми однієї держави ЄС поставили під питання саме існування загальноєвропейської валюти.
За даними Eurostat, за 2009 р. усереднений показник дефіциту бюджетів країн єврозони збільшився з 2% до 6,3% ВВП, при тому, що за нормами Маастрихтського договору бюджетний дефіцит країни-члена Європейського співтовариства не повинен перевищувати 3% ВВП. Бюджетний дефіцит Ірландії за рік зріс удвічі і становить зараз 14,3%, в сусідній Великобританії - 11,5%. Норма державного боргу формально теж обмежена - 60% ВВП. Проте борги деяких країн-членів перевищують цей показник майже в два рази. Обсяг держборгу Італії складає 115,8% ВВП.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас