Рубіні: Повтор рецесії в США дуже вірогідний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубіні: Повтор рецесії в США дуже вірогідний

Казна та Політика
729
Вірогідність повторної рецесії в економіці США зберігається на високому рівні, вважає відомий економіст, професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні, передає Bloomberg.
При цьому Рубіні, який ще на початку 2007 років передбачив настання глобальної фінансової кризи, прогнозує "анемічний" стан економіки Японії.
Китайська економіка може також постраждати від сповільнення економічного зростання в США і Європі, відзначив Рубіні, виступаючи на конференції в Куала-Лумпурі.
При цьому економіст прогнозує перегляд показника динаміки ВВП США за другий квартал у бік зниження через погані дані з ринку нерухомості.
Бюро економічного аналізу Міністерства торгівлі США в четвер оприлюднить третю, остаточну оцінку динаміки ВВП країни в другому кварталі поточного року. Аналітики, опитані інформаційно-аналітичним інтернет-порталом dailyFX.com, чекають, що показник економічного зростання за квітень-червень буде переглянутий у бік підвищення - до 1,8% на поквартальній основі в порівнянні з другою оцінкою в 1,6%, передає РИА "Новости".
Заходи жорсткої економії, що робляться в розвинених країнах, чинять тиск на рівень довіри домогосподарств і бізнесу до даних економік і змушують споживачів відкладати витрати. Країнам, що розвиваються, можливо, доведеться звикнути покладатися на внутрішній попит на тлі низьких темпів економічного зростання в розвинених країнах, вважає Рубіні.
Ситуація в другому півріччі буде гіршою, ніж в першому, через наслідки трансформації державної підтримки в заходи економії, заявив експерт. "Найбільш вірогідним сценарієм є анемічне відновлення економіки, але я не відкидаю можливості другої хвилі кризи (у США)", - сказав Рубіні.
В кінці серпня Рубіні заявляв, що зростання економіки США в третьому кварталі буде значно нижче 1%, а вірогідність чергової рецесії в країні складає 40%. При найбільш сприятливому сценарії розвитку зростання економіки США протягом багатьох років буде нижчим від нормального рівня і не нагадуватиме за траєкторією букву U.
А на початку вересня економіст розповів, що світова економіка беззахисна перед повторною рецесією.
"В США закінчилися патрони", - констатував Рубіні на щорічному форумі Амброзетті в італійському курортному місті Черноббіо. "Подальші заходи кількісного пом'якшення ФРС (покупка облігацій) нічого не змінять. Прибутковості казначейських облігацій вже знизилися до 2,5%, але кредитні спреди знову збільшуються. Заходи грошово-кредитної політики можуть підвищити ліквідність, але це не допоможе вирішити проблему платоспроможності", - пояснив професор свої слова.
За словами Рубіні, темп зростання економіки США в другому півріччі може впасти нижче 1%, не зважаючи на наймасштабнішу програму стимулювання в історії, що включала зниження процентних ставок з 5% до 0, нарощення держвитрат і фінансові вливання в обсязі 3 млрд доларів для підтримки фінансової системи.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас