Сім-сорок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сім-сорок

Енергетика
2522
"Укрнафта" незабаром почне офіційно продавати газ власного видобутку промисловим споживачам. Минулого тижня компанія отримала право реалізувати промисловцям 1 млрд кубів блакитного палива, а найближчим часом може домогтися дозволу продати близько 6 млрд куб. м. Передбачається, що основними споживачами цього ресурсу будуть Дніпродзержинське ВАТ "Дніпроазот" і черкаське ВАТ "Азот". Таким чином, Ігор Коломойський зможе не тільки підвищити конкурентоздатність продукції свого дніпродзержинського хімзаводу, але і заробити на перепродажі палива черкаському підприємству Олександра Ярославського.
Щорічно ВАТ "Укрнафта" видобуває близько 3 млрд куб. м газу, але розпоряджатися цим ресурсом на власний розсуд не може. Причина у законах про державний бюджет України, згідно з якими держтовариства, 50% +1 акція яких належить державі (в даному випадку - "Укрнафта"), можуть реалізувати газ власного видобутку виключно НАК "Нафтогаз України". Оскільки згодом НАК перепродує його населенню, держава штучно стримує ціну закупівлі палива у видобувників. Наприклад, у минулому році "Укрнафта" могла продавати свій газ по 199 грн. / 1 тис. кубів, а зараз - по 210 грн. За розрахунками НКРЕ, у цих цінах закладено близько 5% рентабельності ВАТ, але дніпропетровську групу "Приват", що контролює цю компанію, такі доходи не влаштовують.
Зрозуміти логіку Ігоря Коломойського легко: без адміністративного регулювання цін "Укрнафта" могла б реалізовувати свій газ промисловим споживачам в 10 разів дорожче (більш ніж за 2 тис. грн. / 1 тис. кубів). Але оскільки законодавство забороняє компанії укладати контракти з промисловцями, вона вже кілька років поспіль продає "Нафтогазу" лише частину видобутого блакитного палива. Наприклад, у 2006 р. ВАТ реалізувало НАК близько 1,8 млрд куб. м (з видобутих 3,3 млрд кубів), а в 2008 р. - близько 2 млрд кубометрів (з 3,1 млрд).
"Нафтогаз" неодноразово намагався з допомогою суду зобов'язати "Укрнафту" укласти з ним договори купівлі-продажу газу, що залишилися у неї в резервах, але ці спроби були безрезультатними. Таким чином, вийшло, що до початку поточного року приватівська видобувна компанія накопичила в ПСГ близько 7 млрд кубів. Нещодавно "Укрнафта" узаконила права власності на це паливо за допомогою Вищого господарського суду, який 24 лютого 2010 своїм рішенням зобов'язав "дочку" "Нафтогазу" - "Укртрансгаз" - підписати з ВАТ договір зберігання 7,1 млрд куб. м.
Держкомпанія виконала це судове рішення півроку тому (11 березня), після чого "Укрнафта" почала вимагати від неї поступового повернення блакитного палива. Так, у квітні нафтовики повідомили "Укртрансгазу" про бажання відібрати з підземних сховищ 1,05 млрд кубів газу, при цьому вказавши, що планують реалізувати його промисловим споживачам. Газовики відмовилися виконати заявку, посилаючись на законодавство, відповідно до якого "Укрнафта" має продавати блакитне паливо тільки НАК. Але минулого тижня Ігор Коломойський зміг вирішити і цю проблему: 20 вересня Вищий госпсуд зобов'язав "Укртрансгаз" відібрати 1,05 млрд куб. м газу з ПСГ і передати його власнику "для постачання промисловим споживачам".
Приводом для цього рішення став той факт, що цей обсяг був видобутий "Укрнафтою" в 2009 р., а отже, на нього не поширюються вимоги Закону "Про держбюджет на 2010 р.". "Норми Закону" Про держбюджет-2009" обмежені в дії періодом з 1 січня по 31 грудня 2009 р. і не діють в поточному році. А норми Закону "Про держбюджет-2010" не поширюються на обсяги газу, видобуті в попередньому періоді. Відповідно , "Укрнафта" має право вільно розпоряджатися ресурсами палива, видобутими до набуття чинності цього закону ", - говориться в рішенні суду.
Такий розклад дозволяє приватівський "Укрнафті" вже найближчим часом почати продаж газу промисловим споживачам. У першу чергу підопічні Ігоря Коломойського планують постачати його на родинний "Дніпроазот". Справа в тому, що у своїй квітневій заявці на відбір палива з ПСГ "Укрнафта" вказала, що збирається продавати його "в тому числі підприємствам - виробникам азотних мінеральних добрив".
Крім того, нещодавно Дніпродзержинське ВАТ звернулося до НКРЕ з проханням збільшити для нього обсяг поставок блакитного палива на 87% (1,3 млрд куб. м) - до 1,5 млрд кубометрів / рік. Цей додатковий обсяг завод розраховує купити у "Укрнафти" приблизно за півроку (по 200 млн кубів / місяць). Зрозуміло, що самостійно "Дніпроазот" не здатен проковтнути стільки газу, тому що його потреби навіть у докризові часи становили близько 70 млн куб. м / місяць. Тому можна припустити, що, крім забезпечення власного заводу, Ігор Коломойський має намір продавати паливо "чужорідним" підприємствам.
За даними НКРЕ, одним з перших серед них буде ВАТ "Азот", контрольоване харківським бізнесменом Олександром Ярославським. Для Олександра Владленовича альтернативне джерело газопостачання буде вельми до речі, адже зараз його черкаське дітище купує блакитне паливо у "Газу України" за 1633 грн. / 1 тис. кубів, а Ігор Валерійович напевно зробить йому знижку. Наприклад, за те, що в 2006 р. близьке до Ярославського ТОВ "Незалежність" продало приватівському ТОВ "Корсан" близько 1% акцій ЗАТ "Укртатнафта", завдяки чому згодом дніпропетровці змогли збільшити свою частку в цьому підприємстві до нинішніх 48%.
У 2009 р. ВАТ "Укрнафта" видобуло 2,9 млрд куб. м газу, що на 7% (218 млн. кубів) менше показників 2008 р. За даними НАК "Нафтогаз України", в поточному році "Укрнафта" планує добути до 2,6 млрд кубометрів, що на 12% менше минулорічного обсягу. За станом на 24 вересня "Нафтогаз" накопичив у підземних сховищах близько 23 млрд куб. м газу, що приблизно на 13% (3 млрд кубів) менше, ніж у вересні 2009. Державі належить 50% +1 акція "Укрнафти", решта 40,04% ВАТ у рівних частках розподілені між приватівськими кіпрськими офшорами Bordo Management Ltd, Bridgemont Ventures Ltd і Littop Enterprises Ltd.
Дмитро Рясной
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас