"Ъ": Аграрний фонд вимагає відповідальності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Аграрний фонд вимагає відповідальності

Аграрний ринок
322
Міністерство економіки пропонує спростити процедуру закупівлі продовольства до Аграрного фонду. Аграрії, які отримують держпідтримку, будуть зобов'язані пропонувати інтервенційному фонду купити за ринковими цінами 20% їх продукції, на яку поширюється цінове регулювання держави. Про це говориться в розміщеному в п'ятницю на сайті міністерства проекті змін до ст. 172 закону "Про державну підтримку сільського господарства".
До переліку продуктів, що підлягають державному ціновому регулюванню, входять борошно, крупи, яловичина, свинина, м'ясо птиці, варені ковбаси, молоко, сир, сметана, вершкове масло, яйця, цукор і соняшникова олія. Згідно із постановою Кабміну №155, на початку року Аграрному фонду було доручено купити до інтервенційного фонду в маркетинговому періоді 2010-2011 років тверду і м'яку пшеницю (1,084 млн т), озиме жито і ярову пшеницю (106 тис. т), ячмінь (8,8 тис. т), кукурудзу (5,6 тис. т), цукор-пісок (368 тис. т), сухе молоко (6 тис. т), вершкове масло (18 тис. т). Наприкінці липня президент Віктор Янукович доручив купити до Аграрного фонду 4-4,5 млн т зернових, що складає 11% від прогнозного урожаю зернових в нинішньому році (38,6 млн т).
В записці пояснення Мінекономіки ініціатива пояснюється недостатнім обсягом закупівель. За оперативними даними міністерства, в липні-вересні експортери вивезли 2,98 млн т зерна, тоді як до інтервенційного фонду було куплено всього 400 тис. т. При цьому прем'єр-міністр Микола Азаров на минулому тижні заявив про те, що фонду виділять кошти на закупівлю круп, масла і зерна (2 млн т). "Якщо продаж здійснюватиметься не за фіксованими, а за ринковими цінами - це прийнятно. Інша справа, що в нинішньому році обсяг субсидій майже зведений до нуля", - говорить голова асоціації "Союз птахівників України" Олександр Бакуменко.
Виробники вважають, що Мінекономіки хоче спростити Аграрному фонду закупівлю товарів на ринку, і побоюються, що ціна фонду не буде ринковою. "Виробник, який отримує навіть невелику держдопомогу, буде зобов'язаний продавати державі 20% своєї продукції за фіксованими цінами. Ринкові ціни постійно змінюються, і можливий ризик того, що ціна продажу цих 20% виявиться набагато нижчою за ринкову ціну, що може зробити все господарство збитковим", - говорить голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич. "Коли виробники подають заявки на отримання субсидій, вони не знають, як зміниться кон'юнктура і якою буде ринкова ціна на майбутній урожай. Але вони будуть зобов'язані направити пропозицію про продаж 20% свого урожаю, не знаючи, як за найближчі місяці зміниться його вартість", - зазначає експерт "Українського клубу аграрного бізнесу" Володимир Лапа.
Попри зауваження учасників ринку, законопроект підтримують в парламентській коаліції. "Це прийнятна норма, все-таки ці люди користуються підтримкою держави. Тим більше що продавати свою продукцію держфонду вони все одно будуть за ринковими цінами", - заявив член комітету Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин Павло Климець (Партія регіонів).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас