"Ъ": "Нафтогаз" призупинив прокачування палива E.On Ruhrgas до Польщі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Нафтогаз" призупинив прокачування палива E.On Ruhrgas до Польщі

Енергетика
431
Про те, що НАК "Нафтогаз України" відмовляється постачати газ Польщі на вимогу Росії, "Ъ" розповіло високопоставлене джерело в Мінпаленерго. "Польська компанія PGNiG спробувала отримати без узгодження з 'Газпромом' 3 млрд кубометрів газу. Ми не проти транспортувати цей об'єм, проте для цього необхідне узгодження з російською стороною. Поки питання не погоджене, тобто Росія не надає дозвіл на транзит", - пояснив співрозмовник. Цю інформацію підтвердило джерело в "Газпромі". У прес-службах Мінпаленерго і "Газпрому" від коментарів відмовилися.
На початку жовтня Польщі знадобиться російський газ понад законтрактовані об'єми, і вона вирішила купити їх в обхід "Газпрому". Місцева компанія PGNiG підписала з німецькою E.On Ruhrgas угоду про постачання з 1 жовтня до 3 млрд кубометрів російського газу до Польщі (E.On Ruhrgas добуває газ в Росії разом з "Газпромом"). Проте в середині вересня PGNiG звинуватила український уряд в тому, що вони блокують постачання законтрактованого в E.On Ruhrgas газу через Україну до Польщі. Польська компанія повідомила, що домовилася з E.On Ruhrgas про постачання газу ще в жовтні 2009 року, але з тих пір не змогла отримати законтрактоване паливо через відсутність згоди українського уряду на його транзит через Україну. У прес-службі "Нафтогазу" тоді заявили, що вимоги про транзит додаткових об'ємів газу від E.On Ruhrgas не надходили. Поки отримати коментар в НАК не удалося.
"Газпром" використовує недостатній обсяг у Польщі газу, як важіль впливу в переговорах про збереження контролю над польською частиною газопроводу Ямал-Європа. У російській компанії вимагають пролонгації своєї монополії на транзит газу по газопроводу Ямал-Європа до 2045 року. Крім того, Росія наполягає на тому, аби газопровід і далі управлявся оператором Europolgaz, який належить "Газпрому", польській PGNiG (по 48%) і компанії Gas-Trading (4%). У свою чергу Єврокомісія вимагає від Польщі приведення умов експлуатації місцевої ділянки російського газопроводу Ямал-Європа у відповідність з третім енергопакетом ЄС. Тобто доступ до нього повинні отримувати будь-які енергокомпанії, і керувати ним м повинен незалежний оператор. Уряд Польщі на виконання вимог ЄС заявив про намір змінити оператора із управління ГТС на державну Gaz-System. І допустити до прокачування газу всіх бажаючих.
В українському Мінпаленерго підкреслюють, що прокачування газу E.On Ruhrgas дозволила б додатково заробити близько $90 млн. Проте "Газпром" є основним транзитером газу через територію України і цього року збільшив транзит газу на 13,8%, або 7,7 млрд кубометрів. "Крім того, зараз ми намагаємося переконати 'Газпром' відмовитися від будівництва South Stream. У цій ситуації конфронтація з питання прокачування 3 млрд кубометрів газу нам просто не потрібна", - пояснив співрозмовник видання.
Член комітету Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима говорить, що Польща може скористатися підписанням Україною протоколу про приєднання країни до Договору про енергетичне співтовариство, яке відбулося минулої п'ятниці.
"Росія не приєднувалася до цього документа, оскільки один з його ключових принципів - надання рівного доступу до газотранспортної системи. Думаю, Євросоюз або змусить Україну через енергетичне співтовариство надати E.On Ruhrgas право транзиту, або виключить її із співтовариства, що серйозно ударить по іміджу країни", - погоджується начальник аналітичного відділу ДІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шєїн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас