"Ъ": Суд відмінив рішення Київради про оренду аеропорту "Жуляни" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Суд відмінив рішення Київради про оренду аеропорту "Жуляни"

502
Постановою від 16 серпня Окружний адміністративний суд Києва відмінив рішення Київради від 8 липня про передачу аеропорту "Київ" (Жуляни) в оренду компанії "Майстер-авіа". Позов був поданий Київською міською державною адміністрацією (КМДА). У постанові говориться, що суд дійшов висновку про те, що рішення міськради несе "очевидну небезпеку неможливості захисту прав, свободи та інтересів територіальної общини Києва".
Фаворитом конкурсу на оренду аеропорту, що відбувся 15 червня, спочатку була компанія "Промсоцразвитие", яку пов'язують із співвласником російської ДК "Ренова" Віктором Вексельбергом. Інвестор готовий був платити орендну ставку у розмірі 15% від вартості активів, які оцінюються в 24 млн грн., і побудувати термінал вартістю близько 35 млн євро. Але в компанії була неправильно оформлена банківська гарантія, і комісія Київради з питань власності дала їй два тижні для надання необхідних документів. Проте через декілька днів комісія провела засідання, на якому визначила переможцем конкурсу "Майстер-авіа", що запропонувала місту орендну ставку 5,5% на рік.
За даними учасників ринку, цю компанію пов'язують з підприємцями Василем Хмельницьким і Андрієм Івановим. "'Промсоцразвитие' не надала необхідних документів. Немає ні гарантії, ні угоди з балансоутримувачем. Члени комісії не повинні були чекати два тижні", - заявив тоді гендиректор "Жулян" Денис Костржевський. А 8 липня Київрада прийняла рішення про передачу аеропорту в оренду на 49 років компанії "Майстер-авіа").
КМДА має намір провести новий конкурс на оренду аеропорту, стверджує високопоставлене джерело в адміністрації. "Ми вважаємо, що рішення було прийняте із порушеннями. Підставою для подачі позову став той факт, що компанії 'Промсоцразвитие' не дали можливості переоформити банківську гарантію", - говорить співрозмовник. За його словами, в КМДА розраховують, що на повторному конкурсі зможуть добитися кращих умов здачі підприємства в оренду.
В компанії "Промсоцразвитие" підкреслюють, що обговорювали з владою можливість оголошення повторного конкурсу. "Ми зустрічалися з представниками КМДА, і нам дали зрозуміти, що владі потрібний сильний інвестор. Нас запевнили, що розберуться із законністю проведення конкурсу", - повідомила представник компанії Наталя Грищук.
Тим не менше в "Майстер-авіа" є підстави відстоювати свої інтереси в суді, вважає управляючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов. "'Мастер-Авиа' за рішенням Київради перемогла, а отже, має всі підстави добиватися підписання угоди про оренду", - говорить він.
Поки вирішується питання законності проведення конкурсу, в аеропорту припинили роботи із реконструкції, повідомив пан Костржевський. "Аеропорт за власні кошти почав будівельні роботи, витративши вже 2 млн грн., але на початку вересня їх припинив через відсутність договору з інвестором", - розповів гендиректор аеропорту.
За його словами, "Жуляни" вели переговори з банками про залучення кредиту, але ті відмовилися приймати рішення до вирішення конфлікту. За умовами конкурсу переможець повинен завершити за свій рахунок (близько 200 млн грн.) будівництво пасажирського терміналу пропускною спроможністю 320 осіб на годину і загальною площею не менше 12 тис. кв. м, а також виплатити заборгованість аеропорту перед банком "Хрещатик" у розмірі 22,46 млн грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас