Експерти: повернення "ЗАлКа" у держвласність - перевірка відносин із Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: повернення "ЗАлКа" у держвласність - перевірка відносин із Росією

Казна та Політика
291
Експерти вважають, що повернення Запорізького алюмінієвого комбінату ("ЗАлК") в державну власність є перевіркою на міцність українсько-російських відносин.
Таку думку експерти висловили в експертному опитуванні, проведеному Інститутом Горшеніна.
В інституті нагадують, що Генеральна прокуратура України добивається повернення у держвласність найбільшого вітчизняного виробника алюмінію - "ЗалКа". Зараз підприємством володіє підконтрольний російському бізнесменові Олегу Деріпасці алюмінієвий гігант "РусАл". У зв'язку з цим Інститут Горшеніна провів опитування серед експертів про те, як довго триватимуть судові розгляди, як цей конфлікт позначиться на відносинах між Росією і Україною, а також які перспективи розвитку української алюмінієвої промисловості.
Директор інвестиційно-банківського департаменту інвестиційної групи "Сократ" Володимир Клименко вважає, що конфлікт довкола повернення "ЗАлКа" в держвласність матиме затяжний характер і може викликати резонанс в політичних і ділових колах Росії і України. На думку експерта, досягти компромісу можна шляхом зміни тарифу на електроенергію для комбінату. "Виробництво алюмінію вимагає великої кількості електроенергії, тому алюмінієві заводи, як правило, будуються в гідроелектростанцій і отримують дешеву електроенергію. Компроміс можливий саме в розрізі отримання електроенергії за іншим тарифом", - сказав Клименко.
Він також додав, що ціна на електроенергію для підприємства і надалі впливатиме на привабливість даного активу. "Комбінат може бути цікавий іншим провідним іноземним виробникам алюмінію. Але питання тарифу на електроенергію все одно стоятиме. Без його вирішення завод, можливо, нікому не буде цікавий", - сказав експерт.
Віце-президент УСПП, глава наглядової ради компанії "МТ-Інвест", кандидат економічних наук Мирослав Табахарнюк також вважає, що повернення комбінату в держвласність може спричинити кілька негативних наслідків. "Перше, про що варто сказати - це політичні наслідки такого рішення. Я вважаю, що буде неправильно, якщо "ЗАлК" буде повернений в держвласність. Також слід враховувати, як це позначиться на інвестиційному кліматі та інвестиційних можливостях України", - сказав експерт.
Разом з тим, віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців високо оцінив перспективи розвитку української кольорової металургії. "Україна має сировинні ресурси для розвитку алюмінієвої промисловості, має потужності із електроенергії. Виходячи з того потенціалу, який вона має, вона приречена бути країною з великими обсягами виробництва кольорових металів, зокрема, алюмінію", - сказав Табахарнюк.
Аналітик із металургії ДІК "Aton" Ілля Макаров (Росія), у свою чергу, вважає, що даний конфлікт ніяк не вплине на відносини України і Росії. "З приходом нової влади в Україні відносини між державами налагодились. Зараз лише один позитив. Один конкретний випадок з Деріпаскою ніяк не вплине на відносини, до того ж, в Деріпаски останнім часом складається не зовсім хороша репутація в Росії", - сказав він і додав, що на даному етапі українська алюмінієва промисловість не зовсім цікава російському бізнесу. "Сьогодні свої потужностей в "РусАла" досить. Алюміній в основному - це експортна продукція. В "РусАла" самого зараз проблеми з реалізацією своєї продукції, тому в даних умовах він не зовсім зацікавлений в українських алюмінієвих активах. Проте, окрім "РусАла", як одного з найбільших світових виробників алюмінію, думаю, взагалі ніхто не буде зацікавлений в українському підприємстві", - сказав Макаров.
Партнер міжнародної юридичної фірми "Integrites" Андрій Ляхов вважає, що тривалість розгляду і його резонанс залежатимуть від позицій, які сторони займуть в даному конфлікті. "Якщо нинішній уряд України не повторюватиме досвіду попередньої адміністрації в націоналізації "Криворіжсталі", то ця суперечка може затягнутися на декілька років. Якщо всі сторони поводитимуться коректно і в рамках закону, суперечка не матиме негативної дії в матеріальному плані на російсько-українські відносини. Проте, якщо Генпрокуратура прийме рішення націоналізувати підприємство, Деріпаска, без сумніву, постарається задіювати важелі впливу і зв'язки, які у нього є в російському уряді, для утримання власності", - сказав Ляхов.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас