Лукашенко знову балотується у президенти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко знову балотується у президенти

Казна та Політика
203
До Центрвиборчкому Білорусі в п'ятницю надійшла заява на реєстрацію ініціативної групи від глави держави Олександра Лукашенка про висунення його на посаду президента, повідомили агентству "Інтерфакс-захід" в ЦВК.
"Заява на реєстрацію ініціативної групи надійшла від глави держави Олександра Лукашенка", - сказав представник ЦВК.
Керівником ініціативної групи із висунення О.Лукашенка на посаду президента є міністр освіти, голова громадського об'єднання "Біла Русь" Олександр Радьков. Ініціативна група із висунення Лукашенка включає 8 тисяч 403 людини.
Раніше заяви на реєстрацію ініціативних груп подали заступник голови партії БНФ Григорій Костусєв, лідер білоруської Ліберально-демократичної партії Сергій Гайдукевич, підприємець Дмитро Усс, юрисконсульт Олексій Михальович, лідер цивільної кампанії "Європейська Білорусь" Андрій Санников, заступник голови Білоруської партії "Зелені" Юрій Глушаков, працівник Вітебського плодоовочевого комбінату Сергій Рижов, заступник голови Об'єднаної цивільної партії Ярослав Романчук, індивідуальний підприємець Володимир Провальський, лідер цивільної кампанії "Говори правду!" Володимир Некляєв, безробітні Ілля Добротвор і Сергій Іванов, санітарка Наталя Старікова.
Між тим в п'ятницю Старікова відмовилася від своєї заяви про реєстрацію ініціативної групи із висунення кандидатом на посаду президента. Але, як повідомили в ЦВК Білорусі, її письмова відмова від заяви ще не надійшла.
20 вересня ЦВК зареєструвала ініціативну групу голови ради "Асоціації малого і середнього підприємництва" Віктора Терещенка.
Парламент Білорусі 14 вересня затвердив дату чергових президентських виборів у Білорусі - 19 грудня 2010 року.
Дострокове голосування, відповідно до календарного плану в Білорусі, відбудеться із 14 по 18 грудня. Збір підписів на підтримку осіб, запропонованих до висунення кандидатами в президенти, відбудеться із 30 вересня по 29 жовтня. ЦВК 24 вересня закінчить приймати заяви на реєстрацію ініціативних груп із висунення кандидатом на посаду президента.
Лукашенко є главою білоруської держави з 1994 року.
Під час туру перших президентських виборів в Білорусі 10 липня 1994 року Лукашенко отримав перемогу, набравши 80,1% голосів і став тим самим першим президентом незалежної Білорусі.
24 листопада 1996 року за результатами референдуму про прийняття поправок до Конституції відлік 5-річного терміну президентства був початий наново, а глава держави отримав додаткові повноваження.
На чергових президентських виборах 9 вересня 2001 року Лукашенко переміг в першому турі, набравши 75,65% голосів. У 2004 році на референдумі громадяни висловилися за надання Лукашенку права брати участь в президентських виборах 2006 року. 19 березня 2006 року він був обраний президентом втретє, набравши 83% голосів.
Лукашенко народився 31 серпня 1954 року в міському селищі Копись Оршанського району Вітебської області. Білорус. Зростав і виховувався без батька. В даний час Лукашенко батько трьох синів, у нього п'ять онуків.
Лукашенко закінчив два вищі учбові заклади: Могильовський державний університет ім. А.А.Кулешова (1975) і Білоруську сільськогосподарську академію. За освітою історик та економіст.
У 1975-1977 роках, а потім в 1980-1982 роках Лукашенко служив у прикордонних військах і в Радянській Армії. Після служби в армії працював в комсомольських і партійних органах, на господарській роботі на посадах заступника і керівника підприємств промисловості будматеріалів і агропромислового комплексу БССР.
В 1990 році Лукашенко був обраний до Верховної Ради Білорусі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас