"Ъ": Перевірочне слово стало справою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Перевірочне слово стало справою

Казна та Політика
991
Прокуратура Луганської області порушила кримінальну справу стосовно гендиректора Алчевського меткомбінату Тараса Шевченка, повідомила вчора прес-служба Генпрокуратури. "Встановлено, що керівник підприємства в січні-березні поточного року зробив замах на заволодіння коштами держбюджету в сумі 30 млн грн. шляхом незаконного відшкодування ПДВ", - йдеться в повідомленні прокуратури. Справу порушено за ч. 2 ст. 15 ("замах на скоєння злочину") і ч. 5 ст. 191 ("привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем") КК. Остання передбачає позбавлення волі терміном від 7 до 12 років.
В податковій міліції Луганська, куди направлена справа для подальшого розслідування, заявили, що вперше зіткнулися зі спробою незаконного відшкодування ПДВ на таку значну суму, і від детальніших коментарів відмовилися. У корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД; володіє Алчевським меткомбінатом) підтвердили, що Шевченку висунуті звинувачення. "Будь-які коментарі до закінчення з'ясування обставин ми вважаємо передчасними", - заявили в прес-службі ІСД і додали, що на роботі підприємства це не позначиться.
Про факти тиску на інший металургійний комбінат - "АрселорМіттал Кривий Ріг - вчора розповіли представники ArcelorMittal, що володіє підприємством. За словами джерела в компанії, цього року кількість перевірок "АрселорМіттал Кривий Ріг різними держорганами зросло приблизно на 25%. Нещодавно компанії були пред'явлені звинувачення в спробі контрабанди. Крім того, за словами співрозмовника, Генпрокуратура на користь Кабінету міністрів намагається в суді добитися скасування рішення попереднього уряду в частині виконання інвестзобов'язань. У 2009 році Фонд держмайна пішов назустріч власникам крупних компаній, у тому числі ArcelorMittal, "Смарт-холдинг" і "Русал", відстрочивши виконання ними інвестзобов'язань у зв'язку зі світовою фінансовою кризою.
Джерело в Генпрокуратурі говорить, що силовики поки не збираються добиватися скасування прийнятих стосовно "Смарт-холдингу" і "Русалу" рішень.
В той же час перевірки проходять далеко не на всіх метпідприємствах. У Донецькій облдержадміністрації заявили, що в I кварталі кількість перевірок промислових підприємств в області залишилася "приблизно на тому ж рівні, що і в 2009 році". Про відсутність тиску з боку держорганів говорять також представники Нікопольського і Запорізького заводів феросплавів. Враховуючи, що власники Алчевського меткомбінату відкрито підтримують опозицію, не виключено, що таким чином на власників підприємства чиниться політичний тиск, вважає партнер юридичної компанії "Ільяшев і партнери" Роман Марченко. А старший юрист адвокатської компанії Arzinger Дмитро Гадомський відзначає, що прокуратура не мала права заявляти про провину осіб в скоєнні злочину, поки вона не встановлена судом.
Збільшення кількості перевірок нелояльного владі бізнесу стосується не лише крупних компаній, але і середніх і дрібних, стверджує заступник голови комітету Верховної ради з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Ксенія Ляпіна (НУ-НС). "Це було властиво уряду Юлії Тимошенко, коли, наприклад, власники лояльних владі підприємств отримували відшкодування ПДВ на 100%, а інші його не отримували. Те ж саме робить зараз уряд Миколи Азарова", - говорить вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас