Запобігти частим спадам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запобігти частим спадам

Казна та Політика
1241
Світовий банк заявив, що найближчими роками Україну чекають часті економічні спади. Аби їх згладити, країні необхідно поліпшити бізнес-середовище й інвестиційний клімат, а також наростити частку капітальних витрат в держбюджеті.
Та останнє неможливо зробити найближчим часом, бо влада вважає пріоритетними реформи в соціальній сфері.
Висновки представленого вчора дослідження Світового банку "Стратегічний вибір щодо прискорення і підтримки зростання в Україні" свідчать про те, що в останні десять років економіка України розвивалася без структурних реформ. Основними імпульсами цього були зростання експорту, викликане фінансовою кризою в Росії в 1998-1999 роках, і сприятлива кон'юнктура - високий світовий попит на сталі й низька ціна імпортного газу.
Добитися високих темпів зростання на початку 2000-х було нескладно, бо через кризу багато виробничих потужностей простоювали. У другій половині десятиліття спостерігався різкий приплив капіталу, викликаний у тому числі зміною влади після "помаранчевої революції". Але через те, що в країні не проводилися реформи, під час світової економічної кризи в країні стався глибокий спад. Світовий банк (СБ) закликає українську владу прискорити проведення реформ і прогнозує інакше нестабільний розвиток економіки з періодичними підйомами і спадами.
Експерти Світового банку попереджають, що закінчення кризи не дозволяє розраховувати на стабільне відновлення української економіки. При збереженні існуючих дисбалансів рівень розвитку української економіки зростатиме в кращому разі на 3-4% щороку. "Але за допомогою структурних перетворень можна добитися щорічного зростання на рівні 8%", - вважає старший економіст СБ Пабло Сааведра. "Наші короткострокові рекомендації відповідають положенням меморандуму, підписаного Україною і МВФ. Хоча ми наполягаємо і на важливості нефінансових реформ - зокрема, дерегуляції бізнесу. А також нагадуємо, що реформи необхідні Україні не лише в короткостроковій перспективі", - заявив глава представництва СБ в Україні Мартін Райзер.
В середньостроковій перспективі країні рекомендується поліпшити інвестиційний клімат, провести судову реформу і збільшити частку капітальних витрат в держбюджеті. "Для нормального економічного зростання необхідний обсяг капітальних витрат на рівні 5-6% ВВП. В Україні цей показник до кризи був лише близько 2%", - пояснив Сааведра. За його словами, збільшити витрати можна за рахунок оптимізації коштів, що направляються в соціальну сферу, а також зменшення витрат на державний апарат.
У СБ сподіваються, що досвід економічної кризи зробив українську владу відкритішою до таких реформ. Втім, представники правлячої коаліції багато рекомендацій СБ вважають зайвими. "Якби Україна не проводила власних реформ, такі рекомендації були б доречні. Але ми вже до кінця року запустимо власну програму економічних реформ, а оскільки вона передбачає масштабні зміни системи охорони здоров'я і пенсійної системи, зменшення обсягу відрахувань в соціальну сферу неможливе", - відзначає заступник голови комітету Верховної ради з питань економічної політики Олексій Плотніков (Партія регіонів).
За його словами, реалізація пропонованих СБ реформ можлива лише після того, як будуть запущені урядові проекти. А директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин уточнив, що подібні реформи добре проводити лише на початку президентського терміну. "Якщо такі реформи почати зараз - є шанс через два-три роки показати перші позитивні результати. А з початком нової передвиборної кампанії проведення подібних реформ може бути згубним з точки зору рейтингу", - пояснив він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас