Новий кодекс обмежить податкову, але вдарить по автомобілістам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий кодекс обмежить податкову, але вдарить по автомобілістам

Казна та Політика
6059
На офіційному сайті Верховної Ради нарешті з'явився новий проект Податкового кодексу, розроблений Кабміном. Вже зараз зрозуміло, що його чекає нелегка доля. Ним висловлюють невдоволення навіть в коаліції. "Кодекс, звичайно ж, затвердить Рада, і бюджет буде прийнятий на його основі.
Але сьогоднішній напівфабрикат, який потрапив до Верховної Ради, потрібно довести до відповідної кондиції, щоб він відповідав очікуванням суспільства. Він ще буде обговорюватися, і буде багато правок, в тому числі - враховані побажання президента (раніше на Банковій говорили, що враховано близько 500 президентських правок). Можливо, його приймуть в жовтні, а, може, в листопаді ", - розповів заступник голови фракції Партії Регіонів Михайло Чечетов.
У порівнянні з першим варіантом кодексу, який приймали влітку, в нинішньому прибрано непопулярні норми про розширення прав податкової адміністрації, запропоновано більш істотне зниження основних податків (на прибуток і ПДВ). З іншого боку, багато суперечок, напевно, викличе посилення умов для приватних підприємців-"спрощенців" - перелік видів діяльності, за якими можна працювати на єдиному податку, суттєво скорочено, а самі ставки податку для великих міст збільшені до трьох разів. В уряді говорять, що "спрощенці" платять дуже мало (ставки податку залишаються незмінними вже 10 років), і дуже часто єдиний податок використовується для оптимізації оподаткування.
Втім, не факт, що ці аргументи будуть сприйняті підприємцями. Опозиція також проти. "Завдано серйозного удару по платникам єдиного податку, при цьому залишилися схеми, які дозволяють паразитувати на системі єдиного податку", - говорить голова тіньового Кабміну Сергій Соболєв.
Які податки знизять
Податок на прибуток. Буде поетапно знижуватися (сьогодні - 25%): з 1 січня 2011 року ставка податку буде 19%, з 1 січня 2013 року - 18%, з 1 січня 2015 року - 17% і з 1 січня 2016 року - 16%.
ПДВ. Планується поетапно знизити з 20% до 17% (по 1% на рік). Також буде введено автоматичне відшкодування ПДВ.
Канікули. Депутати готові дати бізнесу п'ять років (з 2011 по 2016 рр..) Податкових канікул. Нульова ставка податку на прибуток буде для трьох видів підприємств. По-перше, для тих, хто зареєстрований після 1 січня 2011 року з річним доходом менше 3 млн грн. (Якщо річний дохід виявиться більшим, то потрібно буде сплатити податок). По-друге, для тих, хто зареєстрований до 1 січня 2011-го, якщо їхній дохід до 3 млн грн. і кількість працівників не більше 20. По-третє, для платників єдиного податку, чий дохід не перевищує 1 млн на рік, і у них працює до 50 осіб. На 10 років від податку на прибуток також звільняються готелі (класом вище 2 зірок), якщо вони введені в експлуатацію до 1 вересня 2012 року. Також на 10 років звільняються від податку на прибуток підприємства легпрому (які не працюють з давальницькою сировиною). До 1 січня 2015 звільняються від податку на прибуток видавництва, які виробляють книжкову продукцію в Україні (крім еротичної).
Податкову приструнили. Попередня редакція кодексу передбачала розширення прав Податкової адміністрації, аж до допиту співробітників підприємства і можливості списувати кошти з рахунків платників податків без суду. Тепер ці норми зникли.
Які податки зростуть
Єдиний податок. Сьогодні "спрощенці" платять до 200 грн. на місяць. Проект податкового кодексу передбачає, що "спрощенці", зареєстровані на території населеного пункту з населенням до 150 тисяч осіб, будуть платити, як і раніше, від 20 до 200 грн., А більше150 тисяч осіб - від 200 до 600 грн. Точний розмір ставки, як і колись, буде встановлюватися місцевою радою. Для тих, хто працює у сфері інформатизації, сума податку фіксована - 1000 грн. на місяць. Для тих, хто працює не за місцем реєстрації (або по всій Україні) - 1500 грн. на місяць.
До того ж знижено з 500 до 300 тис. грн. річний обіг підприємця, який дозволяє йому працювати на єдиному податку. На єдиному податку заборонили працювати продавцям ПММ, підакцизних товарів, тим, хто надає фінпослуги, проводить операції з нерухомістю, юристам, бухгалтерам, продавцям секонд-хенду та багатьом іншим.
Нарешті, ще одна важлива норма: якщо єдиноподатник отримує більше половини доходів з одного джерела він повинен буде заплатити податок за загальною схемою (виняток - сфера IT). Це практично повністю перекриє найпоширенішу в країні схему несплати податків, коли підприємство оформляє свого працівника приватним підприємцем на єдиному податку і не сплачує належні податки і соцсбори з фонду оплати праці.
Податок на відсотки з депозитів. У проекті НК є 5%-вий податок на всі види вкладів, але, за словами прес-секретаря Кабміну Віталія Лук'яненка, "стягуватися податок буде тільки з доходів із вкладів більше 200 тис. грн.
Податок на високі зарплати. Його будуть платити ті, хто отримує на місяць зарплату, що перевищує 10 мінімальних зарплат (у наступному році це буде 9220 грн. на місяць). Ставка податку - 17% від суми, що перевищує у 10 разів "мінімалку". Для тих, хто отримує менші зарплати, ставка залишиться незмінною - 15%.
Податок на нерухомість. 10 грн. будуть платити за кожен зайвий метр житлоплощі понад норму - 40 кв. м на людину (за статистикою, середня житлоплоща на одного українця - 18 кв. м, тобто більшості населення це навряд чи торкнеться). Платити податок будуть тільки власники міських квартир площею більше 100 кв. м і будинків у сільській місцевості більше 200 кв. м (якщо буде перевищена норма в 40 кв. м на людину). Але у місцевої влади буде право зменшити суму податку до 5 або збільшити до 15 грн. / кв. м. Швидше за все, місцева влада буде коригувати ціну у бік збільшення.
Транспортний збір
Сьогодні його платять раз на два роки (для нових авто - 3-40 грн., для авто до 8 років - 5-45 грн./100 куб. см на рік), а будуть платити тільки один раз при реєстрації - 0,5-36 / 100 куб. см. За Кодексом ТЗ замінюється на акциз на паливо, який підвищується з 132 до 182 євро / т (фактично депутати запровадять схему: більше їздиш - більше платиш).
На думку директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, через це бензин у роздробі подорожчає на 50 копійок. Тобто, якщо власник авто ДЕУ Ланос (об'єм двигуна - 1500 куб. см) наїжджає близько 1000 км / місяць, транспортний збір за своє авто (75 грн. / рік) на бензині, який подорожчає на 50 коп., він "прокатає" в перші 1,5 місяці (при витраті палива 10 літрів на 100 км). Тобто його витрати зростуть у 8 разів.
Дмитро Гомон, Антон Одарюк
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас