Центробанк Греції закликає банки до злиття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанк Греції закликає банки до злиття

Казна та Політика
272
Центральний банк Греції закликає грецькі банки до злиття і збільшення. Про це заявив глава центробанку Греції Джордж Провопулос під час зустрічі з українськими журналістами в Афінах.
За його словами, об'єднання грецьких банків допоможе зміцнити банківську систему країни в період, коли Греція робить титанічні зусилля, аби здолати економічну кризу, що вибухнула в 2008 році. "Я неодноразово звертався до банків з проханням подумати про стратегію зміцнення нашої банківської системи за рахунок перш за все злиття і створення альянсів", - сказав Провопулос. При цьому він чекає, що операції M&A (злиття і поглинання) в грецькій банківській сфері носитимуть "дружній характер".
Крім того, Провопулос повідомив, що уряд Греції прийме рішення відносно пропозиції Групи Піреус Банка (Piraeus Bank Group) про покупку частини акцій державних ATEBank (77%) і Hellenic Postbank (33%) в цілому за 701 мільйон євро протягом 3-4 тижнів. В даний момент із цієї операції уряд чекає висновків запрошених експертів з Deutsche Bank, Lazard і HSBC. Нагадаємо, Piraeus Bank, четвертий за розмірами банк в Греції, висловив намір викупити в уряду акції двох фінансових установ ще 15 липня. ATEBank - єдиний з грецьких банків, який не пройшов липневі стрес-тести під патронажем Комітету ЄС з європейського банківського сектора; другий стрес-тест грецьких банків проведуть в кінці жовтня поточного року.
Джордж Провопулос також зазначив, що сьогодні грецька економіка знаходиться в набагато кращому стані, ніж 6 місяців тому. Банкір пов'язує це з неухильним виконанням Грецією всіх умов Меморандуму з так званою "трійкою" (Міжнародний валютний фонд, Європейський центральний банк і Єврокомісія), з якого країні був наданий кредит у розмірі 110 мільярдів євро. "Що стосується нашої фіскальної політики і зниження бюджетних витрат, тут зроблено навіть більше, ніж передбачено програмою (співпраці з "трійкою", - ред.)", - підкреслив Провопулос. Проте, за його словами, доступ корпоративних позичальників до зовнішніх ринків відновиться лише приблизно через рік. (Alpha Bank)"В даний момент дійсно спостерігається певна недовіра з боку іноземних інвесторів до грецьких ринків. Це пов'язано з тим, що ще буквально півроку тому в Греції була фіскальна криза. При цьому інвестори не мають в своєму розпорядженні інформації про те, що за останніх 6 місяців наша країна добилася значного прогресу", - сказав банкір.
Покращення в грецькій економіці також вплинуло на діяльність грецьких банків за кордоном, у тому числі і в Україні. Якщо ще в середині 2009 років центробанк Греції рекомендував фінансовим установам обмежити використання своїх ресурсів за кордоном, то тепер не бачить для цього істотних перешкод.
"Ми розглядаємо наявні в країнах, що розвиваються, до яких входить і Україна, складнощі як короткочасні. Тому і уряд, і центробанк Греції заохочують роботу грецьких банків в цих країнах", - відзначив Провопулос. Так, за словами глави Наглядової ради Піреус Банка в Україні Янніса Киріакопулоса, вже до кінця цього року планується збільшення капіталу цієї фінансової установи на 10 мільйонів євро. Відзначимо, що окрім Піреус Банку, в Україні працюють ще два банки з грецьким корінням: "Універсал Банк" (EFG Eurobank) і "Астра Банк".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас