Світовий банк: Україна не зможе піднятись без кардинальних реформ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк: Україна не зможе піднятись без кардинальних реформ

Казна та Політика
891
Рішення, які керівники України приймуть сьогодні і впродовж наступних трьох років, можуть визначити сценарій майбутнього розвитку держави: це може бути або сценарій хаотичних заходів, що супроводжуються низькими темпами зростання і періодичним глибокими кризами, або сценарій швидкої модернізації, який перетворить країну на економічний "локомотив" для Східної Європи.
При цьому кардинального реформування потребують до 50 сфер життєдіяльності країни. До такого висновку дійшли експерти Світового банку (СБ), автори дослідження "Стратегічний вибір із прискорення і підтримки зростання в Україні. Меморандум про економічний розвиток".
Про це "Дзеркалу тижня" в ексклюзивному інтерв'ю розповіли Мартін Райзер, директор Світового банку по Україні, Білорусі і Молдові і Пабло Сааведра, старший економіст Світового банку в Україні.
Як показали результати проведеної СБ комплексної оцінки розвитку української економіки за останнє десятиліття, основні чинники, що забезпечували її зростання в докризовий період (сприятливі умови зовнішньої торгівлі, пільгові ціни на енергоносії і надлишкова міжнародна ліквідність), на сьогоднішньому етапі вже в основному себе вичерпали.
Крім того, ключовими проблемами для української економіки, окрім цілої низки слабких місць у фіскальному і банківському секторах, є надмірна енергоємність, застаріла і зношена інфраструктура і старіння населення, низька технологічність промисловості і висока концентрація експорту, а також низка інших проблем.
При цьому експерти Світового банку зазначають, що нинішня економічна криза, що стала причиною падіння ВВП на 15% в 2009 році, і повільний темп глобального відновлення доводять, що колишня модель зростання в нинішніх умовах є непридатною для подальшого розвитку.
"Без реформ країна залишатиметься в кращому разі на рівні невеликого зростання - 3-4%. Але в той же час є можливість для зростання в 8%. Цей розрив можна покрити лише за допомогою структурних перетворень, - говорить старший економіст Світового банку в Україні Пабло Сааведра. - Перелік реформ, які необхідні Україні, величезний - є від 30 до 50 сфер, що потребують якісних і радикальних структурних перетворень. Але оскільки реалізувати їх всі одночасно практично нереально, ми пропонуємо українському уряду зосередитися на трьох ключових короткострокових і середньострокових пріоритетах".
Серед запропонованих експертами СБ короткострокових пріоритетів - фіскальна стабілізація, відкриття і вихід з бізнесу (регуляторна сфера), а також реабілітація банківського сектора.
В середньостроковій перспективі українському уряду рекомендується зробити ключові акценти на поглибленні фіскальної реформи і поліпшенні інвестиційного клімату, які б доповнювалися реформою управління в державному секторі.
"Реформи в Україні можуть бути не лише успішними, але і популярними, - вважає Мартін Райзер. - Є дві ключові умови для цього. По-перше, потрібна правильна і ефективна комунікація з населенням - системна і планомірна роз'яснювальна робота, що, чому і для чого ви робитимете. Людям необхідно показати, що завдяки реформам для них з'являться нові можливості для підприємництва і, відповідно, створюватимуться нові робочі місця, покращиться надходження податків, якість комунального, медичного обслуговування і освіти і т. ін.
По-друге, необхідний баланс. Потрібно показати і переконати суспільство, що не лише звичайні громадяни заплатять за все, але також багаті і впливові політики і бізнесмени зроблять свій внесок".
Він також зазначив, що Україні потрібно створити справедливу, прозору і ефективну систему регулювання, при якій люди почали б довіряти державі, а участь держави в економіці, що є в Україні надмірною, знижувалася.
"Громадяни повинні розуміти, що роль держави полягає в тому, аби забезпечувати дотримання правил, які є єдиними для всіх. Не мають бути правила різними для тих, хто їх повинен виконувати і тих, хто їх пише, - сказав Мартін Райзер. - Якщо ці умови забезпечити, тоді люди повірять і підтримають такі реформи. Громадяни зрозуміють, що тим шляхом, на якому Україна знаходилася всі ці роки, далі йти неможливо".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас