Економіка США - в застої — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка США - в застої

Казна та Політика
1659
Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) прогнозує, що в 2010 і в 2011 роках зростання ВВП США складе лише 2,6%. Таким чином, американська економіка відновлюватиметься значно повільніше, ніж після попередніх рецесій в 1970-х і 1980-х.
В даний час не можна говорити і про те, що американська економіка відновлюється досить швидко. "Спостерігається все більше ознак того, що економіка США вступила в період тимчасового застою, але це не суперечить історії попередніх відновлень економіки після криз", - заявив генеральний секретар ОЕСР Анхель Гурріа. Він запевняє, що "не бачить загрози другої хвилі кризи в США". При цьому пан Гурріа повідомив, що ОЕСР "не передбачає пожвавлення, яке було б досить сильним, аби привести до істотного зниження безробіття".
В ОЕСР відзначають, що "завдяки істотним заходам стимулювання, економіка США почала знову зростати близько року тому після найсерйознішої економічної кризи з часу Великої депресії". У ОЕСР упевнені, що економіка США все ще потребує фінансової і бюджетної підтримки, і схвалюють нещодавню заяву голови Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке про готовність ФРС вжити у разі потреби додаткові стимулюючі заходи.
Анхель Гуррія називає "необхідним кроком у зміцненні довіри" до США в світі заявлену Адміністрацією Барака Обами мету скоротити дефіцит федерального бюджету до 2015 р. до 3% ВВП з нинішніх 9%. Згідно з прогнозом бюджетного управління Конгресу, дефіцит державного бюджету США в 2010 р. складе $1,34 трлн.
При цьому генсек ОЕСР закликає Вашингтон не обмежуватися заявами загального характеру, а "викласти детально заходи, які будуть прийняті для досягнення цієї мети". "Навіть якщо заходи в цій сфері будуть прийняті лише пізніше, чітко позначити їх зараз - важливий сигнал", - заявив пан Гурріа.
Дуже повільним відновленням економіки США і її перспективами в 2011 р. стурбована і Федеральна резервна система. У вівторок керівництво ФРС зібралося на засідання, присвячене грошово-кредитній політиці, і за його підсумками заявило про те, що його непокоїть дуже низький рівень інфляції, що спостерігається останнім часом. Керівництво ФРС заявило, що відновлення економіки США з глибокої рецесії буде помірним в короткостроковій перспективі.
"Ми готові зробити у разі потреби додаткові заходи з підтримки економічного відновлення і повернення через якийсь час на той рівень інфляції, який відповідатиме стану економіки", - йдеться в повідомленні ФРС.
Керівництво Федерального резерву знов заявило, що, згідно з їхніми розрахунками, короткострокові процентні ставки залишатимуться поблизу рекордно низького рівня, близького до нуля, впродовж тривалого періоду зважаючи на низьку інфляцію і високе безробіття. Останні заяви ФРС породили чекання, що найближчим часом можуть бути купівлі облігацій, покликані стимулювати економічне зростання в США. Голова ФРС Бен Бернанке вважає, що для пожвавлення економіки США краще додаткові купівлі облігацій, що випускаються казначейством (Міністерством фінансів).
Багато членів Комітету ФРС з операцій на відкритому ринку висловлюються на підтримку подальших покупок облігацій, оскільки безробіття залишається набагато вищим від довгострокового цільового рівня ФРС - 5-6%. До них відносять президента Федерального резервного банку Сан-Франциско Джанет Йеллен, кандидатуру якої на пост заступника голови ФРС має схвалити Сенат.
В той же час інша група в керівництві ФРС, лідером якої називають президента Федерального резервного банку Канзас-Сіті Томаса Хеніга, сумнівається в тому, що нові покупки активів сильно допоможуть стимулювати економіку США, і побоюються, що такі дії можуть спровокувати інфляцію у віддаленій перспективі, оскільки в економіку буде закачано велику кількість грошової маси.
У свою чергу, секретар казначейства (міністр фінансів) Тімоті Гайтнер говорить про неможливість повторної рецесії в економіці США. "Я говорю з представниками бізнесу по всій країні і дуже уважно стежу за тим, що пишуть про перспективи зростання автори приватних прогнозів. Більшість вважає дуже низькою вірогідність подвійного спаду або повторної рецесії", - заявив він.
За словами керівника фінансового відомства, спад в економіці країни настав після фінансової кризи, а в подібних випадках оздоровлення економіки завжди йде "набагато тугіше, набагато повільніше, набагато більш затягнуто і нерівно". "Я вважаю, що наша економіка поступово посилюється", - запевняє Гайтнер.
Незважаючи на повільне зростання ВВП, представники найбільших компаній США передрікають американській економіці упевнене відновлення. Так, гендиректор корпорації Microsoft Стів Баллмер заявив, що з оптимізмом дивиться на перспективи подальшого розвитку наукоємких технологій, які можуть додати імпульсу поступальному зростанню оборотів і в інших сегментах економіки США. Баллмер передрікає нову технологічну революцію, передумови якої вже сформувалися.
Мільярдер-інвестор Уоррен Баффет запевняє, що подвійної рецесії не буде, здорова основа американської економіки, яка дозволяла країні успішно долати економічні катаклізми, спрацює знову - і економіка США вийде з кризи "потужною, як ніколи раніше".
"Лише оптимізм, але не гнів народжує зростання. Всі сходять з розуму. Ви йдіть від протилежного", - радить голова правління компанії General Electric Джеф Іммелт. На його думку, необхідно змінити економічну модель в США. Іммелт стверджує, що замість того, щоб робити упор на необмежене кредитування споживання послуг, США повинні зробити ставку на власну промисловість, експорт власних товарів і послуг з метою підвищення конкурентоспроможності країни.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас