ПДВ ослабить лещата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПДВ ослабить лещата

Казна та Політика
1927
В проекті Податкового кодексу уряд відмовився від збору податку на додану вартість з підприємців, які беруть участь в операціях купівлі-продажу лому, зерна, техкультур і деревини. Це зробить їх бізнес менш рентабельним і призведе до зниження закупівельних цін, вважають експерти.
Зокрема, в документі йдеться про поетапне зниження податку на додану вартість з 20% до 17% до 2014 р. Окрім цього, влада вирішила переглянути категорії підприємців, яким відшкодовуватиметься ПДВ при експорті. У документі передбачено, що цей вид податку не буде компенсований тим, хто торгує ломом чорних і кольорових металів, зерном, рапсом, соняшником і деревиною. Норма, що вводиться, не стосується сільгосптоваровиробників, які здійснюють перше постачання продукції, - це їх підтримає, вважають чиновники. Очікується, що нововведення дозволить уникнути схем ухилення від сплати податків, а також не дозволить мінімізувати податкові зобов'язання.
Учасники ринку мають різну думку з цього приводу. Більшість з них оцінюють ідею скасування виплати ПДВ позитивно, але тут же вказують на наслідки, які може спричинити ініціатива. А саме: бізнес буде прозорішим, але менш рентабельнішим, що понизить закупівельні ціни в тих же агрогосподарствах.
"Невідшкодування ПДВ адекватне введенню експортного мита. Від цього виграє споживач і держава, оскільки внутрішні ціни знизяться, але програє виробник і експортер, доходи яких зменшаться", - вважає Олександр Ярославський, заступник гендиректора Української аграрної конфедерації (УАК). Нововведення вважає правильним, але невигідним для бізнесу і гендиректор ЗАТ "Керамет" Володимир Бублей.
Його компанія займається скупкою і продажем лому. "Зникне таке поняття, як право на податковий кредит при торгівельних операціях. З одного боку, це зніме тиск на металоломщиків, яких податкові органи звинувачують у відмиванні коштів ПДВ. З іншого боку - збільшаться витрати на ведення бізнесу і подорожчає його інвестиційна складова", - розповів Бублей. Треба сказати, що в середовищі колег він, мабуть, єдиний, хто давно відстоював скасування ПДВ в галузі. Іншіі гравці не дуже задоволені темпами відшкодування ПДВ, але не проти процедури його відшкодування взагалі.
В той же час деякі експортери зерна схильні бачити у введенні нульової ставки ПДВ позитив. Наприклад, Микола Горбачов, директор компанії NWG Ukraine, згодні з новим підходом в адмініструванні ПДВ. "Держава використовувала нас (трейдерів.- Авт.) як субсидуюче вікно, довго не відшкодовуючи накопичені суми ПДВ. Тому я ставлюся позитивно до його скасування", - повідомив він.
Нагадаємо, до випуску ПДВ-облігацій, а саме на початку цього року, лише зовнішнім постачальникам зерна держава заборгувала близько 5 млрд. грн. ПДВ. Щодо олійних культур, за даними УАК того часу, борг по простроченому ПДВ складав 3 млрд. грн. Сумарно щороку агропромисловий сектор вимагає відшкодування ПДВ на суму не менше 12 млрд. грн. В той же час міністр МінАП Микола Присяжнюк в липні цього року заявляв, що з 5 млрд. грн., на сплаті яких наполягали аграрні організації, "3 млрд. грн. є доволі сумнівними". Вочевидь, щоб попереджувати махінації з ПДВ, уряд і прийшов до рішення про його скасування.
Експерти ринку вважають, що скасування виплати ПДВ дещо понизить маржу зернотрейдерів, які, у свою чергу, боротимуться за її підвищення шляхом тиску на сільгоспвиробника. "Це нововведення призведе до того, що внутрішні закупівельні ціни на агропродукцію знизяться", - вважає Тамара Левченко, аналітик інвестиційної компанії "Драгон Капітал".
На її думку, скасування ПДВ не повинно влаштувати тих гравців, які вдаються до сірих схем експорту і зловживають відшкодуванням ПДВ. Інші експерти вважають, що, незважаючи на вказані незручності для бізнесу, виплату ПДВ все ж треба скасовувати. "Маржа торговців знизиться, це потягне за собою зниження закупівельних цін, але ненабагато, думаю, на 10%. Місце недбалих підприємців, які брали участь у схемах мінімізації податків, займуть інші гравці. Держава, як закупник, також може підтримати закупівельні ціни на високому рівні. Це підсилить конкуренцію на ринку, що також позитивно", - вважає один з них.
Виходить, що від скасування ПДВ програє зрештою виробник. За рахунок його прибутковості трейдер збільшуватиме свою маржу, а покупець - економити кошти. Щоб трохи понизити такий тиск, екс-депутат Партії регіонів, який побажав залишитися неназваним, пропонує передбачити в Податковому кодексі механізм компенсації так званого вхідного ПДВ для виробників. "Це складно, але якась норма має бути передбачена. Цей ПДВ або треба включати у вартість продукції, або компенсувати його з держбюджету", - сказав він. Це означає, що документ ще зазнає низки поправок, в яких в першу чергу зацікавлене аграрне лобі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас