Порошенко підсолодить росіян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко підсолодить росіян

Фондовий ринок
498
Українські компанії продовжують експансію на російський ринок. Цього разу про плани відкрити в Росії ще один завод оголосив вітчизняний виробник кондитерських виробів - компанія Roshen. Як відзначають експерти, російським виробникам вже в найближчому майбутньому доведеться потіснитися. Один з найбільших виробників кондитерських виробів в Україні, корпорація Roshen, планує побудувати третю кондитерську фабрику у Липецькій області в Росії. Як зазначають у компанії, інвестиції в даний проект складуть $250 млн. Будівництво почнеться в 2011 р. і завершиться в 2016 р. Виробнича потужність фабрики складе 253 тис. т на рік, загальна площа - 63 тис. кв. м, на яких розміститься близько 40 виробничих ліній.
Це не перший проект Roshen за кордоном. Окрім чотирьох українських кондфабрик корпорація вже має в своєму розпорядженні потужності в Липецьку і в литовській Клайпеді. Для зберігання сировини і готової продукції для нової кондитерської фабрики, а також для фабрик в Липецьку, що діють, корпорація також побудує розподільний центр класу "А", площею близько 70 тис. кв. м, загальною площею проекту в 23 га.
Як зазначили в Roshen, нова фабрика буде націлена на виробництво шоколадних виробів, тоді як дві вже працюючі випускають бісквітну продукцію, карамель і помадні цукерки.
Російський споживач добре знайомий з українським цукерками. Так, обсяг імпорту шоколаду і виробів з нього до Росії в 2009 р., за оцінкою аналітичного агентства ID-Marketing, склав 94 тис. т. У I кварталі 2010 р. ввезення імпортного шоколаду і шоколадних виробів зросло до аналогічного періоду 2009 р. на 41%. При цьому частка України в імпорті шоколаду і виробів з нього за 2009 р. склала 80%. У I кварталі 2010 р. обсяг імпорту продукції українського виробництва збільшився на 35%. Друге місце належить в даному сегменті шоколаду і шоколадним виробам, випущеним в Польщі, при цьому частка цієї країни склала в 2009 р. тільки 4%.
Як зазначив директор компанії "АВК" Андрій Дікунов, російський ринок - найбільший серед сусідніх ринків, як в товарному, так і в грошовому вираженні, тому природно, що цей ринок залучає українських кондитерів. "Тим більше, що вони вже напрацювали величезний досвід в гострій конкурентній боротьбі "вдома", і можуть запропонувати російським споживачам якісний продукт за конкурентною ціною", - зазначає він.
Російський ринок кондитерських виробів є одним з найбільших у світі, так, в натуральному вираженні він займає друге місце (2923 тис. т), поступаючись лише США, а в грошовому - п'яте ($12 млрд.).
За підсумками 2009 р. російський кондитерський ринок трохи зменшився. За даними "Маркет Аналітики", в 2009 р. в Росії було вироблено 2732 тис. т кондитерських виробів, що на 4% менше, ніж за аналогічний період 2008 р.
Проте виключно через аномальну спеку. "З настанням холодів обсяги продажів відновляться", - відзначає начальник відділу експортних постачань "Житомирські ласощі" Анатолій Чумак. За його словами, компанія постійно збільшує експортні постачання на ринок Російської Федерації. "У подальшій перспективі ми розглядаємо власне виробництво в Росії", - зазначив Анатолій Чумак. Крім того, за його словами, виробляти в Росії "кондитерку" зараз стало навіть дешевше, ніж в Україні. "Якщо раніше у нас цукор був значно дешевший, то цього року в Росії він коштував близько 27 руб. проти наших 30 руб.". Як зазначає директор із стратегічного планерування рекламного агентства Adam Smith Advertising Костянтин Федоров, вже зараз в деяких категоріях українські продукти навіть заповнюють дефіцит на ринку. "Зокрема, це стосується шоколадних цукерок з начинкою, свого часу цю нішу заповнили саме українські кондитери", - зазначає він.
"Roshen витісняє наших виробників з полиць, тому що може запропонувати споживачам нижчу ціну і широкий асортимент. Російським виробникам потрібно переглядати асортимент, потрібно експериментувати", - зазначає менеджер однієї з роздрібних мереж в Росії.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас