Ватикан і Каддафі створили проблеми банкам Італії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ватикан і Каддафі створили проблеми банкам Італії

Казна та Політика
908
Італійські банки, які несподівано вдало пройшли стрес-тести ЄЦБ кілька місяців тому, зіткнулися з іншими проблемами. Найбільший банк країни залишився без глави, а дрібніші попали під увагу поліції, оскільки банк Святого Престолу знову опинився в центрі скандалу з відмиванням грошей.
Алессандро Профумо пішов з поста виконавчого директора італійського банку UniCredit через розбіжності з правлінням довкола залучення капіталу лівійських інвесторів. Профумо підписав угоду про відставку увечері у вівторок після тривалого засідання правління банку. На час пошуку нового глави банку голова правління UniCredit Дітер Рампль ділитиме обов'язки CEO з чотирма заступниками. Банк офіційно підтвердив відставку Профумо.
В Італії жорстко критикують старання Профумо в залученні лівійського капіталу. З кінця 2008 року Центробанк і суверенний фонд Лівії придбали в сукупності 7,6% в капіталі UniCredit. Поява в італійській фінансовій галузі крупних інвесторів, що представляють північноафриканський диктаторський режим, дуже стривожила італійських політиків і регуляторів, пише The Wall Street Journal. Багато хто почав порушувати питання про вплив лівійського лідера полковника Муаммара Каддафі на правління одного з найбільших італійських банків.
Позиція Профумо з питання лівійського фінансування цілком показова щодо його стилю керівництва, який, правда, дозволив йому перетворити UniCredit з невеликої кредитної організації на один з провідних світових банків. Профумо докоряли за те, що він, на думку акціонерів, одноосібно керує банком, не оглядаючись на інших власників. Приводом для таких заяв послужило збільшення частки суверенного фонду Libyan Investment Authority в UniCredit з 2,1% до 2,6%. За словами європейських акціонерів, Профумо уклав операцію з лівійцями, не поінформувавши про неї інших власників.
На думку акціонерів, Профумо акумулював у своїх руках дуже велику владу і дуже швидко розширював бізнес банку. Ці претензії активно зазвучали в жовтні 2008 року, коли на тлі фінансової кризи почалися проблеми в Німеччині та країнах Центральної і Східної Європи, які були ключовими напрямами експансії Профумо.
Майже одночасно стало відомо про те, що італійська фінансова поліція заарештувала 23 млн євро, що належать Ватикану, на рахунках італійського банку. (За рішенням Касаційного суду Італії від 2003 року, діяльність Інституту релігійних справ підпадає під юрисдикцію Італії. В той же час ІРД не належить до зони ЄС і зобов'язаний представляти розгорнуту інформацію для перевірки прозорості своїх операцій). Два банкіри, які займаються коштами Папи Римського, перебувають під слідством через підозри у відмиванні грошей. Про це пише газета The Financial Times.
Поліція офіційно підтвердила, що конфіскувала фонди Інституту релігійних справ (виконує функції банку Ватикану), що знаходяться в італійському банку Credito Artigiano. Це сталося після двох грошових переказів, які здалися підозрілими італійському Центробанку. Кінцеві одержувачі коштів не розголошуються; відомо, що їхні рахунки розміщені в банках JP Morgan (Франкфурт, Німеччина) і Banca del Fucino (Італія).
Один з підозрюваних - Етторе Готті Тедескі, колишній операційний директор італійського підрозділу іспанського банку Santander. Рік тому він очолив Інститут релігійних справ. За даними близьких до Ватикану джерел, одним з його завдань було привести роботу ватиканського банку у відповідність з міжнародними нормами, регулюванням податкових гаваней і з програмами боротьби з відмиванням коштів. Відповідаючи на запитання італійської газети La Stampa про цілі грошових переказів на рахунки JP Morgan і Banca del Fucino, банкір заявив: "Ми просто переказали кошти, щоб купити німецькі державні облігації".
Другий підозрюваний папський банкір - Паоло Кіпріані, генеральний директор Інституту релігійних справ. Група Credito Valtellinese, яка є власником Credito Artigiano, відмовилася від коментарів.
Офіційні представники Ватикану висловили повну довіру Етторе Готті Тедескі. У поширеній заяві Ватикан висловив здивування фактом такого розслідування і заявив, що залишається вірним принципам фінансової прозорості. Незважаючи на підтримку фінансової прозорості, Інститут релігійних справ не розкриває свої рахунки. За деякими даними, на них зберігається близько 5 млрд доларів. Діяльність банку контролюють п'ять кардиналів, в кредитної організації немає акціонерів, а прибуток від його діяльності йде на доброчинність. Раніше керівництво банку запевняло, що Інститут релігійних справ не інвестує в деривативи, а пережити глобальну кризу йому вдалося завдяки розважливому менеджменту.
Та в пресі банк Святого Престолу відомий не стільки завдяки розважливості його керівництва, скільки у зв'язку з фінансовими скандалами. Найгучніші з них почалися в 1980-х роках. Тоді Інститут релігійних справ був втягнутий у справи банку Banco Ambrosiano, пов'язаного з відмиванням грошей мафії, нагадує німецький журнал Focus. Президент банку Роберто Кальві був знайдений повішеним в 1982 році під мостом в Лондоні.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас