АУБ пропонує зберегти мораторій на оподаткування доходів населення із вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ пропонує зберегти мораторій на оподаткування доходів населення із вкладів

Кредит&Депозит
492
Асоціація українських банків (АУБ) пропонує зберегти мораторій на оподаткування доходів населення із вкладів до відновлення економічного зростання, повідомляється в прес-релізі АУБ.
За оцінкою АУБ, відмова від мораторію, передбачена проектом Податкового кодексу, може призвести до відміни таємниці банківського вкладу громадян.
"У відповідності з нормами законопроекту самі вкладники зобов'язані повідомляти кожен банк про всі свої вклади в інших банках або щорічно, з метою остаточного розрахунку сплаченого податку, подавати декларацію до податкових органів про розмір отриманих доходів із коштів, розміщених у всіх фінансових установах.Таким чином, фактично відміняється таємниця банківського вкладу громадян, що є порушенням ст.61 закону України "Про банки і банківську діяльність", - говориться в прес-релізі.
Як наголошується у повідомленні, введення оподаткування доходів із депозитних вкладів може спричинити істотний відтік коштів вкладників із банків.
Відповідно до механізму, закладеного в проекті Податкового кодексу, оподаткуванню підлягатимуть доходи із вкладів, розміщених на депозитних, поточних рахунках і депозитних сертифікатах. За розрахунками експертів АУБ, при річній депозитній ставці 18% оподаткуванню підлягатимуть доходи вкладників банків із вкладів, які в сумі складають 122 тис. грн., що, за оцінкою АУБ, не має ознак розкоші.
В АУБ також зазначають, що запропонований механізм податку є незавершеним.
"Функції податкового агента покладені на банк, який зобов'язаний утримувати податок, виходячи з сумарного розміру доходу, нарахованого по всіх рахунках фізичної особи, відкритих в будь-якому відділенні цього банку, розраховуючи при цьому, чи підлягає загальна сума доходу кожного вкладника оподаткуванню, чи ні. Крім того, банк зобов'язаний щокварталу надавати податковим органам розрахунок суми нарахованих (виплачених) відсотків, кількості місяців, за які отримані доходи по вкладу, і суму утриманого податку по кожному вкладникові ", - говориться в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас