Наша марка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наша марка

948
Чи охоче українські підприємці вкладають гроші в рекламу? З першого погляду - так. За кращих часів розмір витрат вітчизняних компаній на просування своїх товарів і послуг навіть дещо перевищував рівень сусідніх країн. У 2008-му, найбільш вдалому для українського рекламного ринку році, наші компанії витратили на основні канали просування (ТБ, преса, радіо, зовнішня реклама, інтернет) 6,4 млрд грн, або 0,67% ВВП. Це трохи більше, ніж у Росії (0,66% ВВП) і в Польщі (0,6% ВВП).
Без іноземців немає реклами
У кризу частка витрат на рекламу скоротилася, але ці пропорції істотно не змінилися.
Та якщо поглянути на списки найбільших українських рекламодавців, відкриється інша картина. Основну частину реклами у країні розміщують іноземці, точніше, компанії із закордонним капіталом. За даними консалтингової групи Kwendi, у І півріччі 2010-го серед топ-20 рекламодавців (за прайс-листами) на ТБ була лише одна компанія, що належить українським акціонерам - ЗАТ "Оболонь". А у списку найбільших замовників реклами у пресі зовсім не було компаній з вітчизняним капіталом. Список найбільших рекламодавців у друкованих виданнях відкривають американська Procter & Gamble і французька L'Oreal, а замикають японська Nissan та Укрсоцбанк, що входить до італійської UniCredit Group.
Транснаціональні корпорації панують і на рекламних ринках інших країн. Однак національні компанії все ж таки складають їм помітну конкуренцію. Наприклад, у Росії до першої двадцятки рекламодавців входять чотири компанії, які контролюються національним бізнесом (VimpelCom, Мегафон, МТС та Вімм-Білль-Данн - за підсумками 2009 року), а у Польщі - три (оператор мобільного зв'язку Polkomtel і фармацевтичні компанії Aflofarm та US Pharmacia - за результатами І півріччя 2010-го). За оцінкою польської компанії Expert Monitor, за перші шість місяців цього року Aflofarm витратила на рекламу 193,5 млн злотих (близько $63,5 млн) - ненабагато менше, ніж Procter & Gamble Operations Polska (226,3 млн злотих, або близько $74,3 млн).
Не можуть чи не хочуть?
Розташування сил на українському рекламному ринку таке, що постає питання: а чи здатні українські компанії конкурувати із закордонними на споживчому ринку - не лише на зовнішньому, а й на внутрішньому? Суперником транснаціональних корпорацій міг би стати, насамперед, великий бізнес, що має значні фінансові ресурси. Так, власне, відбувається і в Росії, і в Польщі. Зокрема, основним власником компанії Polkomtel, що надає послуги мобільного зв'язку під торговою маркою Plus, є група польських державних сировинних та енергетичних компаній.
Але в українського великого бізнесу досвід роботи на споживчому ринку, швидше, негативний. Ринат Ахметов володів пивним заводом "Сармат", що конкурував на українському ринку з міжнародними гігантами BBH та InBev і рік у рік нарощував збитки. У 2008 році це підприємство нарешті продали британській SABMiller. Свого оператора мобільного зв'язку ("Астеліт") Ринат Ахметов ще в 2004 році вирішив розвивати разом із турецькою Turkcell, віддавши їй контрольний пакет акцій. Більшість інших капітанів віт­чизняного бізнесу володіють щонайбільше середніми за розміром компаніями на споживчому ринку (як, наприклад, група "Верес" Вадима Новінського), не ризикуючи вступати в гостру конкуренцію із закордонними гігантами.
А середній бізнес, капітали якого формувалися у значно конкурентнішому ринковому середовищі, протягом двох десятиліть не зміг перетворитися на великий (на відміну від сусідніх країн, де такі приклади є - хоча б Вімм-Білль-Данн, Aflofarm та US Pharmacia). Частково це пов'язане з тим, що Україна - бідна країна. За порівнянного розміру населення український ВВП утричі менший за ВВП Польщі, приблизно така сама пропорція існує й у доходах населення, а також в обсязі споживчого ринку. Тож навіть лідери українського ринку, які контролюються вітчизняними підприємцями, (наприклад, горілчані й кондитерські компанії) не можуть в Україні зібрати таку виручку, яку потенційно до снаги зібрати компаніям із сусідніх країн.
Але це не головна перешкода на шляху розвитку середнього бізнесу. Умови ведення підприємницької діяльності в нас украй несприятливі. У міжнародному рейтингу конкурентноспроможності – 2010, складеному експертами Світового економічного форуму в Давосі, Україна посіла 82 місце з 133 країн (Росія - 63 позиція, Польща - 46). Основні проблеми традиційні - нестабільність правил гри й надмірне адміністративне регулювання. У свою чергу високі ризики породжують ще одну проблему - високі відсоткові ставки й труднощі з доступом до фінансування.
У результаті в Україні випускається мало продуктів, які можуть конкурувати із закордонними аналогами на споживчому ринку. Вітчизняні підприємства спеціалізуються здебільшого на випуску "неторгованих товарів" - таких, які з різних причин не є предметом міжнародної торгівлі, а виробляються й споживаються в межах однієї країни (насамперед продукти харчування, будматеріали). У 2007–2009 роках лише 22,7% інвестицій в основний капітал було вкладено в переробну промисловість. Основними об'єктами інвестицій в Україні були сфера послуг (насамперед транспорт і зв'язок), нерухомість і видобуток природних ресурсів.
Навіть ті компанії, які володіють виробництвом, часто вкладають у рекламу й розвиток брендів небагато за світовими мірками коштів. Наприклад, горілчана компанія Nemiroff позиціонує свій бренд як міжнародний. Nemiroff поставляє свою продукцію до 55 держав, та торік 90% продажу припадало лише на дві країни - Україну й Росію. Nemiroff могла б позичити кошти на просування своєї продукції в інших країнах. У 2009 році борг компанії становив усього $10,5 млн при виручці $217,6 млн та EBITDA у розмірі $41,2 млн - за таких фінансових показників компанія може отримати позики на суму не менш ніж $100 млн. Та замість цього акціонери компанії ведуть переговори про її продаж.
Ось ще один приклад: Креатив-груп, великий виробник харчових жирів, займає 30% ринку бутильованої соняшникової олії Грузії. Та власний бренд (в Україні продукція компанії продається під марками "Сонола" і "Кум") у цій країні компанія не просуває. Олія в Грузії продається під локальною торговою маркою.
Прибуток без бренда
Стратегія завоювання ринку за допомогою бренда - довгострокова. Вона передбачає, що значну частину прибутку від вкладень у його просування буде отримано лише за багато років. Згідно з дослідженням американських і європейських економістів (Барт Бронненберг, Метью Гентцков, Жан-П’єр Дюб), у частини споживачів сформовані в молодому віці уподобання брендів зберігаються й за 20, і навіть за 50 років. Однак у багатьох українських компаній горизонт планування не перевищує 3–4 років.
Але це означає, що компанії, які не вкладають значні кошти в рекламу й просування, втрачають прибуток. У розвинених країнах створення й підтримка потужних брендів - інструмент, що дозволяє певною мірою монополізувати ринок й отримати додаткові доходи: лояльні бренду покупці готові переплачувати за товар. Прихильність споживачів до торгових марок є перешкодою для входу на ринок нових гравців. Але в Україні на багатьох ринках поява конкурентів і так ускладнена через надлишкове адміністративне регулювання. Тож у багатьох випадках у віт­чизняних компаній більше можливостей завищувати ціни, не вкладаючи гроші у створення й розвиток бренда.
Якщо чиновницька хватка над бізнесом ослабне, то конкуренція зросте, розвиток економіки прискориться. І тоді підприємцям доведеться збільшувати вкладення в розвиток брендів. У розвинених країнах витрати компаній на рекламу істотно вищі, ніж у тих, що розвиваються. Наприклад, за даними компанії Kantar Media, у 2009 році в США витрати тільки на основні види медійної реклами становили $125,3 млрд (0,9% ВВП). А, за даними компанії Outsell, якщо врахувати немедійну рекламу (поштові розсилки, промо-акції), загальний рекламний бюджет американських компаній сягнув $346 млрд (2,4% ВВП).
Утім, у певних випадках створити глобальний бренд можна й без істотних вкладень у рекламу - шляхом заповнення порожньої ніші та створення затребуваного продукту. Найвідоміший із нещодавніх прикладів - американська компанія Google, яка лише за 10 років змогла потрапити до десятки провідних світових брендів. Такі приклади є не лише у США, а й на пострадянському просторі, зокрема створена естонськими програмістами (хоча й на гроші скандинавських інвесторів) програма Skype, а також російський антивірус Касперського.
Константин Кравчук
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас