УКБС вважає недоцільним введення обов'язкового рейтингування банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС вважає недоцільним введення обов'язкового рейтингування банків

Казна та Політика
282
Асоціація "Український кредитно-банківський союз" вважає недоцільним введення обов'язкового рейтингування в банківській діяльності.
Про це йдеться в повідомленні УКБС.
УКБС вважає, що окремі норми законопроекту "Про державне регулювання ринку рейтингових послуг" вимагають доопрацювання.
За результатами експертної оцінки асоціація звернулася до Верховної Ради і консультативно-експертної ради при Державній комісії з цінних паперів і фондового ринку для внесення необхідних змін.
"Експерти УКБС відзначили недоцільність введення в банківській діяльності обов'язкового рейтингування. Оскільки сьогодні реалізувати оцінку діяльності фінансових установ може обмежена кількість уповноважених ДКЦПФР національних рейтингових агентств (лише 3 на кінець в 2009 року). До того ж вартість послуг міжнародних суб'єктів ринку монопольно висока", - йдеться в повідомленні.
Тому, як вважає УКБС, нав'язування рейтингових послуг призведе до подальшого зростання їх вартості, яка істотно збільшить собівартість фінансових послуг для споживачів і призведе до подорожчання кредитів.
"Це зробить їх недоступними для більшості позичальників і сповільнить вихід економіки держави із затяжної кризи", - підкреслює асоціація.
УКБС вважає, що для уникнення зайвого адміністративного тиску на суб'єкти господарювання і негативних наслідків для економіки введення рейтингових послуг повинне базуватися на добровільній основі.
Як повідомляло агентство, 19 серпня депутат Олексій Плотніков (фракція Партії регіонів) запропонував Раді посилити вимоги до рейтингових агентств.
Зокрема, Плотніков запропонував, щоб рейтингові агентства, які мають намір отримати статус уповноваженого рейтингового агентства, мали не менше 5 років безперервного досвіду роботи з надання платних рейтингових послуг з національної рейтингової шкали.
Відповідно до законопроекту, однією з умов отримання статусу уповноваженого є присвоєння агентством на платній основі не менше 50 кредитних рейтингів цінних паперів, 50 кредитних рейтингів фінансових установ, 50 кредитних рейтингів підприємств і 50 кредитних рейтингів органів місцевого самоврядування.
Цей же законопроект передбачає обов'язкове рейтингування банківської діяльності.
В червні 2009 ДКЦПФР скасувала обов'язкове рейтингування емітентів облігацій.
За матеріалами:
tid.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас