Проект Податкового кодексу оприлюднений на веб-сайті Верховної Ради — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проект Податкового кодексу оприлюднений на веб-сайті Верховної Ради

Казна та Політика
3813
Підготовлений Кабінетом міністрів проект Податкового кодексу зареєстрований у Верховній Раді 21 вересня (№7101-1) і оприлюднений на веб-сайті парламенту.
Документ включає 19 розділів - його обсяг перевищує 500 сторінок.
Уряд ініціює, зокрема, поетапне зниження ставки податку на прибуток підприємств з 25% до 16%: у 2011-2012 роках вона скоротиться до 19%, в 2013-2014 - до 18%, в 2015 - до 17%, а в 2016 - до 16%.
В пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що податок на прибуток в перспективі повинен виконувати виключно регулятивно-стимулюючу функцію для того, щоб не стримувати розвиток виробництва.
При цьому в умовах реформування спрощеної системи оподаткування передбачається надання спеціальних пільг: впровадження на п'ять років нульової ставки податку для новоутворених суб'єктів господарювання, а також підприємств з щорічним обсягом доходів до 3 млн грн. Такі пільги покликані стимулювати залучення інвестицій, створення додаткових робочих місць і збільшення обсягів виробництва.
Крім того, передбачається звільнення від оподаткування на десять років прибутки підприємств галузей легкої промисловості (окрім підприємств, які працюють на давальницькій сировині) і підприємств суднобудівельної і авіабудівної промисловості і готельного бізнесу. Передбачено пільги також при реалізації заходів з енергозбереження.
Ставку податку на додану вартість також передбачається понизити - з 20% до 17% з 2014 року.
Згідно з проектом документа оподаткування доходів фізичних осіб передбачене за малопрогресивною шкалою. Ставку податку пропонується встановити на рівні 17% для осіб з щомісячним доходом понад десять мінімальних зарплат, а для решти українців - 15%.
Окрім того, пропонується введення податку на доходи від депозитів. Згідно з пояснювальною запискою, ставка податку на такі пасивні доходи передбачається на рівні 5%, якщо загальна сума, отриманих протягом місяця відсотків перевищує дві мінімальні заробітні плати (із загальної суми депозитів понад 200 тис. грн.).
Крім того, уряд пропонує ввести податок на нерухоме майно, що відрізняється від земельної ділянки.
За нульовою ставкою оподатковується об'єкт житлової нерухомості, яка належить платнику податку на правах власності, загальна площа якого не перевищує 100 кв. м в місті або 200 кв. м в сільській місцевості. У випадку якщо в об'єкті житлової нерухомості зареєстровано понад дві особи в місті і понад 5 осіб в сільській місцевості, за нульовою ставкою обкладається площа по 40 кв. м на кожного зареєстрованого.
Площа житла, яка перевищує такі норми, оподатковується за ставкою 10 грн/кв. м.
"З врахуванням місця розташування об'єкту житлової нерухомості і його технічного стану сільські, селищні і міські ради можуть встановлювати до ставки податку… коефіцієнти від 0,5 до 1,5. Рішення стосовно встановлення такого коефіцієнта приймаються не пізніше, ніж за три місяці до початку звітного року", - вказано в пояснювальній записці.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас