"Ъ": Металурги сплавились вниз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Металурги сплавились вниз

Казна та Політика
692
Україна опустилася на десяте місце в світовому рейтингу найбільших країн-виробників сталі. Ще до кризи в 2008 році країна упевнено займала восьму позицію. Галузеві аналітики вважають, що найближчим часом Україна може збільшити частку на ринку завдяки зростанню постачань до Південно-Східної Азії.
В серпні виробництво сталі в світі практично досягло докризового рівня - 112,87 млн т, що на 4,2% більше, ніж за аналогічний період минулого року, повідомила вчора Всесвітня асоціація виробників сталі (Worldsteel). "Світова виплавка в серпні була майже на тому ж рівні, що і в серпні 2008 року, перед настанням світової фінансової кризи", - йдеться в повідомленні Worldsteel.
Серед найбільших країн-виробників сталі в світі перевищити докризові показники виробництва вдалося лише Китаю і Туреччині, відзначає Worldsteel. У рейтингу - 66 країн, які сукупно виплавляють 98% сталі в світі. Україна, за даними Worldsteel, в серпні скоротила виплавку сталі на 10% - до 2,4 млн т в порівнянні з тим же місяцем минулого року. В результаті країна опустилася з дев'ятого на десяте місце, поступившись Туреччині (2,55 млн т, зростання на 11,3%).
Незважаючи на це, за підсумками восьми місяців Україна утримує дев'яте місце - 21,16 млн т (+11,7% до аналогічного періоду минулого року). Відзначимо, що дані Worldsteel істотно відрізняються від цифр Мінпромполітики. За інформацією міністерства, в серпні країна виробила 2,6 млн т сталі, тобто мала зберегти позиції в світовому рейтингу. З чим пов'язана відмінність оцінок, неясно.
Вже найближчим часом Україна повинна поліпшити свої позиції на світовому ринку, вважає експерт ДП "Держзовнішінформ" В'ячеслав Попов. "За підсумками перших трьох тижнів вересня середньодобова виплавка сталі в Україні складала 90-91 тис. т проти 84 тис. т в серпні", - говорить він. У галузевому об'єднанні "Металургпром" прогнозують виробництво сталі у вересні на рівні 2,75 млн т. Зростання завантаження сталеливарних потужностей в країні зумовлене сприятливим попитом на основному для України ринку збуту продукції - в Південно-Східній Азії - у зв'язку із закінченням (8 вересня) свята Рамадан і відновленням ділової активності, відзначають в прес-службі "Індустріального союзу Донбасу".
Крім того, на руку українським металургам зіграло рішення влади Китаю - основного конкурента України на ринку Південно-Східної Азії - закрити 57 доменних печей загальною потужністю 25 млн т сталі на рік з екологічних причин і у зв'язку з дефіцитом електроенергії. "Близько 70% продукції цих підприємств становив довгомірний прокат. Закриття підприємств дозволить наростити продажі в регіоні Єнакіївському метзаводу, 'Азовсталі' і Алчевському меткомбінату", - вважає аналітик Alfa Capital Олег Юзефович.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас