Формула довіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Формула довіри

Казна та Політика
2384
Навіть професіонал не скаже напевно, чи надійний той або інший банк. Однак простий аналіз регулярної банківської звітності дозволить зробити вибір депозитної програми в конкретній фінустанові більш-менш усвідомленим. Для цього слід знайти й порівняти лише кілька цифр на сайті НБУ.
Власники. Передусім варто з'ясувати, хто акціонери. "Добре, якщо у власників досить коштів для підтримки банку в кризових ситуаціях", - зазначає портфельний управляючий КУА "Драгон Естет Менеджмент" Ілля Поркалов. За його словами, найбільш надійними акціонерами можна вважати європейські фінансові групи (вони є у Сведбанку, ОТП Банку, Укрсоцбанку, Райфайзен Банку Аваль, банку "Форум" тощо), російські держбанки (дочки Сбербанку Росії, ВТБ), а також українські державні фінустанови (Ощадбанк, Укрексімбанк). Банки, якими володіють найбільші українські ФПГ (Приват, ПУМБ тощо), також найімовірніше за потреби підтримають акціонери.
Найпростіше знайти дані про акціонерів на сайті НБУ: у розділі "Банківський нагляд" необхідно обрати пункт "Інформація про власників істотної участі в банках України". Крім того, іноземні й державні фінустанови не приховують, а навпаки пишаються своїми власниками, і цю інформацію можна побачити на інтернет-сайтах банків.
Адекватність капіталу. Показник того, наскільки фінустанова забезпечена капіталом і незалежна від зовнішніх і внутрішніх позик. Для його розрахунку існує складна для неспеціалістів формула. Однак, за словами аналітика ІК Phoenix Capital Дмитра Бородая, приблизно показник можна розрахувати так: власний капітал банку поділити на загальні пасиви. Ці дані також можна знайти на сайті НБУ: у розділі "Банківський нагляд", підрозділі "Дані фінансової звітності банків України" обрати найближчий за датою звіт, а в ньому вкладку "Власний капітал". Відповідно до вимог НБУ, це співвідношення має бути щонайменше 0,1. Зазвичай у надійних банків цей параметр становить 0,11-0,15. Взагалі ж, що більший цей показник, то краще. "Утім, не варто довіряти надмірно високій адекватності капіталу: якщо показник близько 0,50, це можуть бути дуті цифри, які не відображають дійсності", - застерігає аналітик ІК "Тройка Діалог Україна" Євген Гребенюк.
Сума сформованих резервів. Вона показує, скільки банк зарезервував коштів під проблемні кредити до загального кредитного портфеля. В українських реаліях що більше банк сформував резервів, то краще. Це говорить про те, що фінустанова не приховує даних про проблемну заборгованість і формує під неї резервний капітал. У тому ж звіті НБУ слід обрати вкладку "Активи", потім знайти графу "Резерви у відсотках до активу". Це і є потрібне співвідношення, тільки обчислене у відсотках. "У середньому показник має бути близько 15-19%, бажано вище, але щонайменше 10%", - пояснює Дмитро Бородай. Якщо резерви нижчі за 10% усіх активів, це може означати, що банк видав чудові за якістю кредити, з яких проблемних дуже мало. Але це щось зі сфери фантастики, швидше за все проблемні кредити просто ховаються, оскільки в банку немає капіталу для резервів.
Операційний прибуток до нарахування резервів. Параметр показує, чи здатна фінустанова заробляти, щоб покрити втрати за кредитами. За словами Іллі Поркалова, добре, якщо операційний прибуток до нарахування резервів буде більшим за 5% активів. Приблизно розрахувати цей показник можна так: зі звіту НБУ слід підсумувати дані зі стовпців "Чистий відсотковий дохід" і "Чистий комісійний дохід" у вкладці "Фінансові результати". "Йдеться про прибуток за рік, тому у звіті за півроку цю суму слід помножити на 2. У річному звіті подвоювати не потрібно", - пояснює Ілля Поркалов. Отримане число слід розділити на активи банку (стовпець "Усього активів" у вкладці "Активи").
Ліквідність банку. Наявність вільних коштів в активах. У звіті НБУ у вкладці "Активи" слід дані зі стовпця "Грошові кошти та їх еквіваленти" поділити на дані зі стовпця "Усього активів". "Бажано, щоб це було до 10% від загальної вартості активів", - вважає Дмитро Бородай. Якщо коефіцієнт менший за 5%, це означає, що в банку замало вільних грошей. Якщо у разі паніки на ринку частина вкладників захоче одночасно забрати свої депозити, то в банку просто не буде грошей, щоб їх видати. 10% активів вистачить для виконання банком своїх зобов'язань навіть за невеликої паніки на ринку. До слова, якщо паніка буде загальною та всі клієнти водночас захочуть забрати свої кошти, то цього не витримає навіть найнадійніший банк.
Зобов'язання банку. За словами Іллі Поркалова, корисно також проаналізувати й зов­нішні зобов'язання фінустанови. На сайті Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку (smida.gov.ua, stockmarket.gov.ua) слід знайти сторінку банку, обрати останній квартал, а потім пройти за посиланням "Інформація про зобов'язання емітента". У цій табличці треба звернути увагу на стовпчики "Непогашена частина боргу" й "Дата погашення". "Добре, якщо на період вашого депозиту банку не потрібно буде здійснювати якихось дуже великих платежів за боргами", - зазначає Ілля Поркалов. Виняток - виплати за кредитами своїй материнській структурі. До слова, фахівець стверджує, що такий простий аналіз дозволив його компанії вчасно відмовитися від послуг Надра Банку перед початком кризи. "У звіті було сказано, що в листопаді 2008 року банку потрібно було погасити великий випуск єврооблігацій. Було зрозуміло, що отримати такі гроші, з огляду на кризу на світових ринках, буде неможливо", - згадує він. Через це в серпні-вересні 2008 року КУА "Драгон Ессет Менеджмент" вивела з банку всі кошти своїх інвесторів, а в жовтні-листопаді в Надра Банку почалися проблеми із платежами.
Історія роботи банку. Слід переглянути всі новини про банк принаймні за три роки. "Слід звертати увагу на те, як фінустанова діяла під час кризи. Це найкращий критерій надійності", - вважає Євген Гребенюк. Наприклад, деякі банки видавали депозити навіть попри мораторій НБУ. Це показує ставлення менеджменту й акціонерів до своїх зобов'язань перед клієнтами. "Деякі банкіри, навпаки, шукали різні лазівки в нормативних документах, щоб не платити. Якщо раптом економіка погіршиться, вони, швидше за все, діятимуть так само, як і за минулої кризи", - міркує аналітик.
Відсоткові ставки. Ілля Поркалов вважає, що є сенс довірити гроші тому банку, який пропонує середньоринкову відсоткову ставку (зараз це 13-15% річних за піврічний депозит). "Якщо ставка підвищена, наприклад 20-23%, то незрозуміло, на чому ж банк заробляє. Виходить, що йому необхідно видавати кредити за ще більшою ставкою (понад 25%), а це робить їх невигідними", - зазначає Євген Гребенюк. Тому варто поцікавитися, а чи видає банк кредити, якщо так, то під які відсоткові ставки. Ставки за кредитами не можуть бути вищими за депозитні, оскільки інакше банк працює собі на збиток.
Валюта й строк інвестування. Євген Гребенюк рекомендує обирати депозити на півроку-рік: ставки за ними зараз найвигідніші, порівняно з більш довгостроковими вкладами. Щоб убезпечитися від коливань валютних курсів, суму депозиту краще розбити на кілька частин. Половину суми покласти на депозит у гривні, чверть - у євро, ще чверть - у доларах. При цьому варто обирати ті банки, які відповідають усім згаданим критеріям.
Костянтин Дружерученко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас